IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ обмисля дали да не премахне банкнотата от 500 евро

Властите в Европа все повече подозират, че тези банкноти се използват с незаконни цели

18:46 | 11.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля съдбата на банкнотата от 500 евро, тъй като нарастват опасенията за използването ѝ при прането на пари и други престъпления, а полезността ѝ при крупни разплащания е поставена под въпрос, съобщи членът на изпълнителния съвет на институцията Беноа Кьоре, цитиран от Bloomberg.

Информацията за подобно възможно решение се появи преди няколко дни първоначално в германския реномиран всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Властите в Европа все повече подозират, че тези банкноти се използват с незаконни цели, аргумент, който не можем повече да пренебрегваме, посочи Кьоре.

На въпрос дали централната банка подготвя радикални решения за бъдещето на банкнотата, той отговори: „активно обмисляме този въпрос и ще вземем решение скоро“.

Купюрата от 500 евро бе пусната, тъй като някои страни от еврозоната искаха еквивалент на банкнотата от националната им валута с най-висока стойност, уточни Кьоре, като допълни, че първоначално е била полезна при разплащането с големи суми.

Този довод обаче все по-малко има значение на фона на развитието на електронното разплащане, отбеляза банкерът.

 Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 8 години
Ще върнеш ли по този начин изтеглените от гръцките и кипърски банки спестявания на ЧЕСТНИ вложители?!И САМО НА ТЯХ ЛИ?!ИЗГЛЕЖДА, ЧЕ НЕ САМО ТЕЗИ КУПЮРИ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА "НЕЗАКОННИ" ЦЕЛИ!Държателите на тези КЕШОВИ пари са "мръсни" инвеститори знаещи, че същите са обезпечени с АКТИВИТЕ на ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ!!А с какво са обезпечени ЕЛЕКТРОННИТЕ пари предоставени за управление на ЧАСТНИ БАНКИ чиито собственици ги превърнаха във ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ?!С НИЩО , АМА С АБСОЛЮТНО НИЩО!!Самите ЧАСТНИ БАНКИ са заченати със ПОДЛЕЖАЩ НА СЪМНЕНИЕ собствен капитал, чиято стойност на фона на ПРИВЛЕЧЕНИТЕ СРЕДСТВА е пренебрежимо малък за да не кажа НИЩОЖЕН!!ПРИ ТЕЗИ ОТРИЦАТЕЛН ЛИХВИ ПО ДЕПОЗИТИТЕ КЕШИРАНЕТО НА СПЕСТЯВАНИЯТА Е НАЙ ДОБРОТО СРЕДСТВО С КОЕТО СЕ ИЗБЕГНЕТЕ РИСКА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕТЕ СЪС СПЕСТЯВАНИЯТА СИ В ЧАСТ ОТ НЯКОЯ ФИНАНСОВА ПИРАМИДА. След като и ДОЙЧЕ БАНК се оказа пирамида, какво да кажем за останалите банки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още