IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Не всичко зависи от нас по прегледа на гръцката спасителна програма

Атина ще се опита да постигне политическо споразумение за прегледа на фона на бежанската криза и протестите, смятат анализатори

21:15 | 15.02.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гърция има прогрес по множество от „фронтовете“, отворени по поредната спасителна програма за страната, коментира по време на брифинг в Брюксел говорителят на ЕК Маргаритис Схинас. Той обаче отказа да даде повече подробности за областите, в които южната ни съседка е удовлетворила исканията на кредиторите си.

Представителите на „четворката“ - ЕК, Европейската централна банка (ЕЦБ), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския стабилизационен механизъм (ESM) напуснаха Атина преди седмица, както съобщават местните медии – недоволни от предложенията на правителството. Това е в основата и на забавянето на прегледа на първите действия по спасителната програма.

Според Схинас обаче първите разговори са преминали в добра атмосфера. „Работата продължава на техническо равнище и може да продължи в следващите дни. Ръководителите на мисията ще се върнат в Атина възможно най-скоро“, коментира той. Точна дата обаче не беше посочена.

А и не всичко зависи от Комисията, категоричен беше Схинас. „Европейската комисия прави всичко по силите си, за да постигне бързо приключване на прегледа, но за съжаление не всичко зависи от нас“, каза той.

Най-важната промяна, очаквана от кредиторите, е пенсионната реформа. Засега сигналите са, че има сериозни разминавания между очакванията на „четворката“ и предложенията на правителството.

Очакванията са, че през седмицата премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас ще направи бърз рейд сред европейските си партньори, сред които големият съюзник на Гърция – френският президент Франсоа Оланд, и големият критик – германският канцлер Ангела Меркел.

Според анализатори Ципрас ще поиска политическо споразумение и кредиторите да бъдат по-отстъпчиви на фона на тежката бежанска криза в страната и масовите протести. Кредиторите обаче са категорични, че политиката не трябва да има място при мерките по спасителната програма. 

Все пак южната ни съседка вече е ухажвана от кредиторите и партьнорите си. Според източници на "Катимерини" "четворката" е предложила съкращаване на пенсиите над 1 500 евро месечно в замяна на благосклонен поглед към изпълнението на спасителната програма. Кредиторите обещават и да няма повече фискални "предложения" до края на годината. 

Атина получава и намеци, че партньорите й ще бъдат по-добронамерени, ако страната направи необходимото да ограничи бежанската вълна. Правителството вече полага усилия и в тази насока и планира до дни, тоест малко преди Европейския съвет, да бъдат отворени новите бежански центрове на островите Лерос, Хиос и Самос. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Здравейте ing5rov,По-точно е да се каже, че сега прилаганата парична система има нужда от подобрение.Жалкото е, че все още управляващите не знаят за същината на допускана сгрешеност.Ако знаят ще прекратят тази държавна грешка, защото тя пречи на всеки, включително и на тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Иване , на тия въобще не им пука дали паричната им система има нужда от ремонт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Със собственото си реално мълчаливо одобрение на прилагана сгрешена европейска парична система Европейската комисия е с действителен принос за лошотии при гръцка криза, ала съществеменно показва загриженост за спасение на Гърция.За да е възможно спасение на Гърция е необходима подобрена европейска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още