IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК обвини HSBC, JPMorgan и Credit Agricole в манипулиране на Libor

Банките не приемат обвиненията и заявяват, че ще се защитават

17:16 | 20.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК обвини HSBC, JPMorgan и Credit Agricole в манипулиране на Libor

Европейските антитръстови регулатори обвиниха три големи банки в манипулиране на основни лихвени проценти, свързани с еврото, заплашвайки ги с тежки глоби, пише Ройтерс.

Най-голямата банка в Европа – HSBC, американската JPMorgan и френската Credit Agricole са попаднали на мушката на Европейската комисия (ЕК), като на брокерската къща ICAP също ще бъдат повдигнати обвинения, заради съмнения в подправяне на лихвения процент Libor.

„Европейската комисия има съмнения, че трите банки са участвали в тайна схема, имаща за цел да манипулира нормалното движение на компонентите, образуващи цената на деривати по лихвени проценти в евро“, заяви европейският орган за защита на конкуренцията.

Ако винага на банките и брокерската агенция, които отказаха да подпишат споразумение през декември, бъде доказана, те могат да бъдат глобени с до 10% от цялостния си оборот.

JPMorgan обяви обвиненията за неоснователни и изрази готовност да се защитава, а Credit Agricole обяви, че ще разгледа обвинителния акт. HSBC заяви, че ще се защитава енергично, докато ICAP не беше открита за коментар.

Американски и европейски регулатори досега наложиха глоби на стойност 6 млрд долара на 10 банки и брокерски агенции за манипулирането на междубанковите лихвени проценти Libor и Euribor. Рекордна глоба от 1,7 млрд. евро беше наложена на шест банки, сред които Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland и Citigroup заради сходни обвинения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още