IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата за първи път ще обсъди устойчивостта на гръцките дългове

Изпълнението на третата спасителна програма на Гърция ще бъде дискутирано на извънредно заседание на институцията на 9 май

13:06 | 05.05.16 г.
Еврогрупата за първи път ще обсъди устойчивостта на гръцките дългове

Устойчивостта на гръцките дългове за първи път ще бъде дискутирана от Еврогрупата – неформалната организация на финансовите министри от еврозоната. Това става ясно от съобщението за извънредното заседание на институцията, насрочена за 9 май.

Единствената тема на разговорите ще бъде Гърция и споразумението по първия преглед на подписаната през миналото лято трета спасителна програма за страната.

Досега позицията на европейските кредитори на Атина във връзка със задълженията й е, че не се налага номиналното им орязване. За да може страната да изпълни ангажиментите си обаче може да бъде пристъпено към промяна в условията по кредитите, като например по-дълъг гратисен период. За облекчения по дълга обаче може да се говори, когато Гърция извърши необходимите реформи.

Ето защо за гръцките власти е важно подписването на споразумението по прегледа на третата спасителна програма.

За орязване на дълговете на Гърция пък настоява Международния валутен фонд (МВФ). Организацията обаче иска да види и допълнителни икономии, които не са част от третата програма. Целта е да бъде гарантирано, че страната ще успее да постигне изискванията, записани в програмата - бюджетен излишък от 3,5% през 2018 година. 

Именно исканите допълнителни мерки бави подписването на споразумението по прегледа на програмата вече няколко месеца.

Гръцкото правителство отказва да се ангажира с нови икономии, които биха поставили на карта политическото бъдеще на управляващата партия Сириза. От своя страна, МВФ заплашва, че без тези мерки ще напусне програмата, което пък не се харесва на Германия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още