IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха с повишения

Паневропейският индекс FTSEurofirst 300 достигна невиждани от 2007 г. нива

19:42 | 27.02.15 г.
Европейските борси затвориха с повишения

След известни колебания европейските борси приключиха търговията в петък с повишения, чупейки многогодишни рекорди преди старта на програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка.

Паневропейският индекс FTSEurofirst 300 се повиши с 0,27% след положителни новини за печалбите на някои компании, достигайки нива, невиждани от 2007 година, пише CNBC.

Акциите на Bank of Ireland поскъпнаха с 8%, след като банката отчете, че е излязла на печалба за годината. Цената на книжата на Airbus също се повиши, с над 7%, след обявения скок на печалбата и изплащането на рекорден дивидент. Акциите на британската компания за имоти Rightmove поскъпнаха с 13 на сто след съобщението за ръст на печалбата.

Повиши се и цената на книжата на самолетната компания IAG – с 4% след ревизирането в посока нагоре на очакванията за печалбата през 2015 г. Акциите на Old Mutual поскъпнаха с 1,2% след отчетеното увеличение на печалбата с 16%.

Цената на книжата на Lloyds Banking Group нарасна с 1,7%, преди да приключи търговията с ръст от 0,6%, след съобщението, че ще изплати дивидент от 0,75 пенса на акция. Това е първият дивидент на групата от началото на финансовата криза.

През март стартира програмата за количествени улеснения на ЕЦБ на стойност 60 млрд. долара, като подробностите около нея ще бъдат обсъдени на планираната среща следващата седмица.

Гърция остава във фокуса на инвеститорите, след като германските депутати одобриха удължаването на спасителната програма за страната с 4 месеца в петък, въпреки че отношенията между двете държави изглеждат напрегнати след бурния процес на преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още