IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари още празнуват мащабната сделка между Alstom и Siemens

Еврото продължава да губи от стойността си, след като станаха ясни изборните резултати в Германия

19:27 | 27.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови пазари продължават да празнуват мащабната сделка в жп сектора между Alstom и Siemens. В днешната сесия водещите индекси на търговията покориха 10-седмичен връх, а по-слабото евро също беше подкрепа за възхода на европейските акции, пише Market Watch.

Stoxx 600 се повиши с 0,41% до 385,62 пункта като почти всички сектори, част от индекса бяха на положителна територия. Alstom и Siemens обаче са в основата на ръста на паневропейския бенчмарк.

Двете компании анонсираха вчера, че ще създадат гигант, който е в състояние да се справи с конкуренцията на идващите китайски жп компании, които се радват на правителствена подкрепа, допълва още агенцията.

За анализаторите в Deutsche Bank обаче обявените цели на ръководствата на двете компании изглеждат свръх амбициозни. Акциите на Siemens все пак записват ръст от 1,4% до 118,20 евро, а на Alstom - от 4,46% до 35,14 евро за брой.

Търговията с акциите на Siemens се отрази благоприятно върху DAX. Стойността му се повиши с 0,41% до 12 657,41 пункта. За френския САС 40 увеличението е от 0,25 на сто до 5 281,96 пункта.

По-ниската стойност на британския паунд подкрепи ръста на един от основните индекси на Лондонската фондова борса - FTSE 100. Индексът успя да спре серията от две поредни загуби и затвори сесията при ниво от 7 313,51 пункта, което е увеличение от 0,38 на сто.

На валутните пазари стойността на еврото намалява с малко над 0,4% до 1,1746 долара, спрямо 1,1795 долара за едно евро във вторник. Единната европейска валута губи от стойността си от началото на седмицата, след като стана ясно, че Ангела Меркел печели четвърти мандат за управлението на Германия, но партията й губи подкрепа.

Цената на петрола се колебае в тесни граници след доклада, който показа първи спад на запасите от петрол в САЩ за последните четири седмици, но в същото време растат запасите от бензини. Така лекият суров петрол достига до цена от малко над 52 долара за барел, или ръст от 0,5%. Европейският Brent поевтиня с 0,8% до 57,92 долара за барел.

Цената на златото губи малко над 1% под влияние на укрепващия щатски долар. Ценният метал се търгува при 1 288,90 долара за трой унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още