IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландците предпочетоха опозицията на парламентарния вот

Опозиционната партия „Финландски център“ на Юха Сипила спечели убедително вота, втора е друга опозиционна партия - евроскептичните „Истински финландци“

10:05 | 20.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	53-годишният Юха Сипила е вероятният нов премиер на Финландия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

53-годишният Юха Сипила е вероятният нов премиер на Финландия. Снимка: Ройтерс

Опозиционната партия "Финландски център" (ФЦ) е победител на проведените в неделя парламентарни избори във Финландия.

На второ място е друга опозиционна партия - десните евроскептични „Истински финландци“ (ИФ), сочат резултатите от преброяването на всички гласове, публикувани тази нощ, предаде Ройтерс.

Финландците гласуваха наказателно за управляващите досега партии след години на икономическа криза, отбелязва агенцията.

ФЦ печели 21,2% от гласовете, или 49 депутатски мандата в 200-членния парламент, ИФ – 18,2% от гласовете и 38 мандата. 

Консерваторите получават 37 депутатски места и  социалдемократите - 34. Избирателната активност е 70%. Очаква се окончателните резултати да бъдат оповестени официално към средата на седмицата.

Най-важната тема в предизборната кампания бе слабото икономическо състояние на скандинавската страна, която навремето бе сред технологичните лидери на Европа благодарение на фирми като Nokia. Милионерът Юха Сипила, който е лидер на ФЦ, обещава да използва опита си като корпоративен мениджър, за да върне страната към успеха.

Така например в рамките на 10 години той иска да създаде 200 000 работни места в частния сектор, да понижи данъците, да съкрати бюрокрацията и благодарение на намаляването на работните места в администрацията да намали и държавните разходи. 

Лидерът на ФЦ - 53-годишният Юха Сипила, ще започне преговори за съставяне на управляваща коалиция с „Истинските финландци“, които са против европейската интеграция и финансовата помощ за Гърция и настояват за излизане на Гърция от еврозоната. Сипила няма да получи мандат за съставяне на правителство преди официалното обявяване на резултатите. 

Преговорите за съставяне на коалиция ще продължат няколко седмици. Вчера Сипила отказа да съобщи с кого възнамерява да управлява. "Преди всичко трябва да получим доверие, а след това ще говорим за правителствената програма", каза той.

Лидерът на ИФ Тимо Сойни заяви, че партията е готова да участва в коалиционно правителство, ръководено от центристите, предаде ТАСС. "Тук сме, за да останем", заяви Сойни на пресконференция късно снощи. Преди четири години ИФ отказа да влезе в правителството с Националната коалиционна партия и социалдемократите заради разногласия по въпроса за помощта за Португалия, напомня ТАСС.

Социолозите прогнозираха вчерашната победа на центристите, но не предвидиха, че ИФ ще има по-добър резултат от този на консерваторите и социалдемократите, които претърпяха сериозно поражение.

Много финландци обвиняват правителството на консервативния премиер Александър Стуб за продължаващата от три години криза и високата безработица (9,2%). Самият Стуб обаче пое властта едва през лятото на 2014 г., след като тогавашният премиер Юрки Катайнен стана европейски комисар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Като цяло яко ги е гепила беднотията явно и за това избуяват евро-скепто-популистите. За съжаление наистина е поредната страна в ЕС, която се оглавява от хора, които само знаят да говорят а на практика не знаят къде са и защо са там. Иначе наскоро бях във Финландия и наистина личи че хората са притеснени. Париците явно не стигат, съкращения вървят, с работата е трудно и не е добре. За капак се боят и от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
70 избирателна активност и мнозинство за евроскептици и за излизане на гърция от ЕС. Това е втората серия от популистки партии на чело след идиотщините на брюксел. Третата и последнще бъде след като спасят гърция за пореден път. След нея вече няма да има ЕС. Честито на печелившите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 11
0pk
преди 9 години
9,2% висока безработица? Ам ний какво да кажем като при нас е 29%? И нашия обеща да отвори 100к работни места за 1 мандат, ама освен да тегли заеми, друго не прави. Може би планира през половин километър по магистралите да има павилиончета за момичетата там и така да се узаконят работните места?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още