IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франсоа Оланд обеща да предприеме мерки за борба с корупцията

Той подчерта, че е необходимо да бъдат предприети стъпки за укрепването на независимостта на съдебната система

20:55 | 03.04.13 г.
Франсоа Оланд обеща да предприеме мерки за борба с корупцията

Президентът на Франция Франсоа Оланд обеща в телевизионно обръщение към народа да предприеме мерки срещу корупцията в публичния сектор, след като бившият министър на бюджета Жером Каюзак в крайна сметка призна за тайна банкова сметка в Швейцария, съобщи CNBC.

Оланд призова да се публикуват данъчните декларации на министрите и членовете на парламента. Той поиска също така осъдените за корупция и/или данъчни измами политици да не могат да заемат обществени длъжности.

Той подчерта, че е необходимо да бъдат предприети стъпки за укрепването на независимостта на съдебната система, както и да се засили борбата срещу всякакви конфликти на интереси.

Изданието припомня, че още в началото на годината френската прокуратура започна разследване срещу Жером Каюзак, след като френска медия публикува информация за негова тайна банкова сметка в Швейцария. Каюзак отрече на няколко пъти тази информация и дори заплаши да съди изданието заради публикацията.

Ироничното в случая е, че Каюзак беше основната фигура в кабинета, на която Франсоа Оланд разчиташе за прокарването на мерки срещу укриването и избягването на данъци. Ако бъде признат за виновен обаче бившият министър – някога сочен за пример, може да влезе в затвора за до 5 години и да плати глоба в размер на 375 хил. евро.

В блога си Каюзак написа, че е бил измъчван от вътрешен конфликт – дали да признае истината, или да продължи да изпълнява задълженията си на министър. “Бях хванат в спирала от лъжи, сгреших и опустошително се разкайвам”, пише още в статията на бившия министър, като допълва, че сметката не е била “захранвана” със средства в продължение на 12 години.

Франсоа Оланд коментира, че Жером Каюзак е допуснал “непростима морална грешка”, тъй като прекалено дълго е отричал за съществуването на сметката.

Случаят нанесе още един тежък удар върху рейтинга на френския президент, който все повече губи популярност сред избирателите в страната, още повече, че наскоро призна, че правителството няма да изпълни ангажиментите за икономическия растеж и бюджетния дефицит.

Опозицията в страната отлично се възползва от ситуацията. “Това бележи окончателния край на моралните леви, които обичат да дават уроци”, коментира Жан-Франсоа Коп, лидер на консервативната партия Съюз за народно движение (UMP).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още