Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Графика на деня: Колко струва всяко изплатено евро на работодателите в ЕС

България е сред петте страни с най-ниско облагане в Съюза по отношение на разходите за труд

Белгийските и френските работници страдат от най-високата данъчна тежест на Стария континент. Това показа последното проучване на мозъчния тръст Institut Molinari, цитирано от френското издание Le Revenu.

Както и в преходното изследване от 2013 г., Белгия и Франция държат първите две позиции в негативната класация. Държавата, местните власти и институции за социална сигурност в тези страни консумират доста повече от половината от отделяното всяка година от частния сектор за труд.

Графика: Institut Molinari

Анализът на експертите от Institut Molinari постави българските работници в относително благоприятна позиция спрямо тези в останалите страни в Европейския съюз (ЕС). България заема 24-та позиция от общо 28 страни, като всяко изплатено евро под формата на заплата е струвало на работодателите у нас 1,5 евро. Страната ни е изпреварена единствено от Кипър, Ирландия, Малта и Обединеното кралство.

Изследването на френския мозъчен тръст е базирано на данни на Ernst & Young (EY). Икономистите обаче посочват, че сумите не включват данък добавена стойност, който е различен във всяка от отделните страни от ЕС.

По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Коментари (0)


Още от Европа
Двама останаха кандидатите за приватизацията на гръцката Desfa