IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йерун Диселблум остава начело на Еврогрупата

В Атина Ципрас получи първите удари от своите съюзници заради постигнатото споразумение в Брюксел

20:40 | 13.07.15 г.
Йерун Диселблум остава начело на Еврогрупата

Холандският финансов министър Йерун Диселблум беше преизбран на поста ръководител на Еврогрупата, съобщи The New York Times. Той остана единственият кандидат за поста след оттеглянето на опонента му – испанският финансов министър Луис де Гиндос.

Диселблум ще има още един мандат от 2 години и половина, допълва The Guardian.

По време на срещата на Еврогрупата днес беше обсъдено и решението за мостово финансиране на Гърция. Диселблум посочи по време на пресконференция в Брюксел, че в момента се уточняват техническите детайли на това предложение и реализацията му „няма да бъде никак лесна”.

Страната обаче се нужда от финансиране, за да покрие своите задължения. През юли и август Атина трябва да върне към 7 млрд. евро на Европейската централна банка (ЕЦБ). За толкова кратко време не може да бъде извършено превод на средства, дори и да бъде изготвена третата спасителна програма за южната ни съседка.

Според изявленията на Диселблум изготвянето на третия план ще отнеме поне четири седмици, а не две, както беше посочено по-рано днес.

Комисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси пък посочи, че гърците се нуждаят от по-прозрачно и ефективно управление, което да работи за своите граждани.

Междувременно Ципрас проведе няколко срещи, за да сондира настроенията в собствената му партия и правителство. На този етап една от малките партии в правителството -ANEЛ коментира, че няма да подкрепи споразумението, защото то прилича на „управляван от Германия преврат”, пише Kathimerini.

В същото време лидерът на партията – министърът на отбраната Панос Каменос, коментира, че няма да подаде оставка. Той обаче е категоричен и че няма да участва в правителство на националното съгласие.

Изявлението е удар за Ципрас, който се опитва да задържи парламентарното мнозинство, което поддържа правителството. Поне 30 депутати ще откажат да подкрепят подписването на споразумението, посочват гръцките медии.

По-рано днес срещу подписване на документа се обявиха и енергийният министър Панайотис Лафазанис, бившият министър на финансите Янис Варуфакис и председателят на гръцкия парламент Зое Константопулу. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още