IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър може да остане в рецесия и през 2015 г.

Академично изследване оборва очакванията на централната банка, че икономиката ще се разшири след три години на свиване

14:51 | 28.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Банките в Кипър пострадаха сериозно при кризата от 2013 г., но все пак бяха спасени с помощта на Тройката. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Банките в Кипър пострадаха сериозно при кризата от 2013 г., но все пак бяха спасени с помощта на Тройката. Снимка: Ройтерс

Проблемната икономика на Кипър ще остане в рецесия и през 2015 г. Спадът на икономиката обаче ще е по-малък тази година, показа изследване на Кипърския университет, пише WBP Online.

Университетът на Кипър прогнозира, че икономиката на островната държава ще изпита по-сериозни икономически проблеми, отколкото показват прогнозите на централната банка и на международните кредитори на Никозия.

Гуверньорът на Кипърската централна банка Кристала Георгхаджи заяви, че тази година Кипър ще излезе от рецесията и икономиката ще се увеличи с около 0,5%, с което ще приключат трите поредни години на рецесия.

Брутният вътрешен продукт (БВП) ще се свие с 0,4% спрямо очакваните 2,2% за 2014 г, твърди обаче изследването на университетския център за икономически изследвания. Забавянето в структурните реформи и високото ниво на необслужвани заеми затрудняват възстановяването.

Икономическите резултати на страната бяха силно повлияни от колапса на туризма и капиталовите потоци, идващи от Русия. За Кипър от години се говори, че е предпочитана дестинация за инвестиране на руски капитали. Другите фактори, спиращи ръста, са високата безработица, високите лихви и кредитната криза в страната.

Изследването цитира решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне нова програма за стимулиране на икономическия ръст чрез количествени улеснения и силата на британския паунд. Това ще привлече повече британски туристи на острова. Великобритания е най-големият туристически пазар за Никозия, а Русия е на второ място.

Така наречената Тройка от международни кредитори – Европейската комисия, ЕЦБ и Международният валутен фонд, спаси Кипър през март 2013 г. Намесата им предотврати срив на банковата система, а като условие за получаване на помощта Кипър трябваше да наложи строга програма за намаляване на разходите и пълно реструктуриране на масивния финансов сектор на страната.

В Кипър по официални данни има около 70 000 български граждани, които постоянно пребивават там, както и голям брой сезонни работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още