IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои държави инвестират най-много в Европа?

Най-големият вносител на ПЧИ за България през 2013 г. е била Холандия

15:08 | 15.12.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Кои държави инвестират най-много в Европа?

Потокът на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) говори много за търговските, социални и политически отношения на отделните държави. Представената по-долу карта показва нагледно кой е най-големият инвеститор във всяка една държава на континента за 2013 г. според последните налични данни.

По данни на Българска народна банка през 2013 г. в България е имало ПЧИ на обща стойност 1,275 млрд. евро. Най-голям е бил делът на инвестициите от Холандия, които са достигнали 857,4 млн. евро, или над половината от общата сума. Следващият голям инвеститори в България е била Германия, която е вложила 224,2 млн. евро, Чехия – с 97,8 млн. евро, Малта – с 82 млн. евро и Русия – с 65,4 млн. евро. Впечатление прави, че по-голямата част от инвестициите идват от партньорите на България от Европейския съюз.

Страната ни на свой ред е инвестирала най-много в икономиката на Великобритания, към която е имало ПЧИ на стойност 140,3 млн. евро. Следват Британските Вирджински острови – със 70,4 млн. евро, Австрия – с 37,2 млн. евро, Литва – с 23,9 млн. евро, Италия – с 21,4 млн. евро и Обединените арабски емирства – с 16,3 млн. евро.

Като цяло европейските държави са получили най-много инвестиции от държави от Стария континент. Изключенията са били Финландия, Великобритания, Франция и Холандия. За последните три държави това е обяснимо поради засилените им търговски връзки със САЩ, които са най-големият инвеститор в тях.

Водещи позиции по отношение на ПЧИ имат Швеция и Холандия. Швеция е инвестирала най-много в почти всички свои съседни държави _ Норвегия, Дания, Литва, Латвия и Естония. Холандия държи първото място, като Кралството е инвестирало основно в страни от Южна и Източна Европа – Португалия, Испания, Румъния, Сърбия, Хърватия, Казахстан, Германия, Чехия, Словакия и Щвейцария.

Японското присъствие в този списък се дължи на покупката на дял от финландската компания Supercell – разработчикът на популярната игра Clash of Clans. Страната на изгряващото слънце е инвестирала значителните 1,130 млрд. евро през 2013 г. по данни на Финландската централна банка.

Другата интересна част от графиката е Украйна. Най-големият инвеститор в огромната страна е била малката държава Кипър. Островната страна е била отговорна за 31,2% от общите ПЧИ, или 15,119 млрд. долара според данни на украинския Държавен институт за статистика.

Длъжни сме да споменем, че е възможно това да се дължи на факта, че големи руски капитали се намират в Кипър поради по-благоприятното финансово законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mapto
преди 9 години
Това, което изглежда като вариация на холандското знаме (виж Ирландия, Исландия, Белгия, Унгария, Малта) е Люксембург - още една офшорна зона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още