IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър направи още една крачка към обединението

Лидерите на двете общности на острова се договориха за премахването на визите за преминаване

10:44 | 16.05.15 г.
<p>
	Лидерите на кипърските гърци Никос Анастасиадис (вляво) и кипърските турци Мустафа Акънджъ (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на кипърските гърци Никос Анастасиадис (вляво) и кипърските турци Мустафа Акънджъ (вдясно). Снимка: Ройтерс

Кипър премахва визите за преминаване между двете части на острова, съобщава БНР.

Решението беше обявено по време на преговорите между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ за обединяването на страната след 41 години разделение. Преговорите бяха подновени след 8-месечно прекъсване.

От тази нощ отпадат всички формалности и ограничения за преминаването от кипърската гръцка част през разделителната "зелена линия" към окупираните територии.

До момента кипърските гърци и гражданите на Европейския съюз (ЕС), живеещи в контролираните от правителството на Република Кипър зони, влизаха в окупираните територии с “виза” за т. нар. "Севернокипърска турска република", която се издаваше на пропускателните пунктове. Тази процедура беше въведена от страна на кипърските турци през 2003 г. при отварянето на първия пропускателен пункт през контролираната от ООН “зелена линия”.

Тя предизвикваше силно недоволство сред кипърските гърци, според които изискването за “виза” е нарушение на правото им да се движат свободно в рамките на собствената им страна. Процедурата нарушаваше и регламента на ЕС за “зелената линия”.

Преминаването вече ще става само срещу документ за самоличност, каквато е и сега практиката при влизането от окупираните територии в свободните зони.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис предаде на лидера на кипърските турци координати на 28 минни полета, останали от военните действия през 1974 г., които сега се намират в окупираните територии.

Търговските камари на двете кипърски общности обявиха съвместен план за заетост, който под формата на стажове ще даде възможност на безработни кипърски гърци и кипърски турци да работят в компании на другата общност. Програмата е с европейско финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още