IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Критиките към Меркел заради бежанците се засилват

Реакцията срещу приемането на хиляди бежанци се засилва най-вече в дясното крило на консервативната коалиция на канцлера

16:26 | 11.09.15 г. 2
<p>
	Ангела Меркел на посещение в един от бежанските лагери <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел на посещение в един от бежанските лагери Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел се изправя пред нарастваща критика от дясното крило на консервативната ѝ коалиция за решението ѝ да приеме хиляди бежанци, коментира Politico.

Абсолютно безотговорно е, че хиляди се изливат в страната ни без контрол и без регистрация“, заяви бившият вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих за ежедневника Passauer Neue Presse. „Няма как достоверно да определим колко от тях са бойци на Ислямска държава или тайни ислямисти“.

Фридрих е високопоставен член на Християнсоциалния съюз, баварската партньорска партия на Християндемократическия съюз на Меркел, и се смята за влиятелен глас сред консервативните представители в парламента. Той нарече действията на правителството „безпрецедентна политическа грешка“, предупреждавайки за „опустошителни“ дългосрочни последствия.

Изгубихме контрол“, каза той.

Коментарите на Фридрих бяха повторени от баварския финансов министър Маркус Зьодер, който заяви, че напливът е започнал да затруднява местното правителство.

Решението да отворим границите трябваше да бъде изключение, но сега изглежда сякаш се превърна в правило“, каза той за вестник Münchner Merkur.

Критиките подчертават приближаващите политически предизвикателства пред Меркел по отношение на бежанците, въпреки че много германци приветстваха идването на новодошлите през последните седмици. Мнозина се опасяват, че настроенията на нацията може да преминат от великодушие към гняв, когато настъпи реалността при интегрирането на огромно мюсюлманско население, което не говори немски.

Напливът вече натоварва местната инфраструктура в много части на страната, тъй като общностите бързат да намерят жилища и училища, за да посрещнат основните нужди на бежанците. Германското правителство очаква 800 000 бежанци през тази година, но ако сегашният темп на новопристигащи се задържи, броят им ще надхвърли милион. Всеки ден през тази седмица хиляди бежанци пристигаха на основната входна точка в Мюнхен, включително повече от 7000 души само във вторник.

Засега Меркел не показва никакви признаци, че ще се откаже от политиката на отворени врати.

В края на август правителството на Меркел отхвърли по отношение на сирийците т.нар. Дъблинска регулация, която изисква бежанците да кандидатстват за убежище в първата страна от ЕС, в която стъпят. Решението предизвика прилив от бежанци, насочили се към Германия от Унгария и други части на Южна Европа.

Според германските официални лица стъпката е трябвало да улесни бюрократичните процедури, защото Дъблинската система не успява да спре потока на бежанци към Германия. И все пак те признават, че не са очаквали решението да отприщи такъв масов наплив.

Меркел и помощниците ѝ многократно са настоявали през последните дни, че Дъблинската регулация не е била отменена и че Унгария и другите страни трябва да продължат да я спазват. Но след решението на Меркел да отмени правилата за сирийците призивите на Берлин за прилагането ù до голям степен биват игнорирани.

Всичко за кризата с бежанците в Европа четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Интересно, за последната година в Русия влязоха млн. и половина украински бежанци, защо Путин не цвили така на умряло колко му е трудно да ги приеме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
scott
преди 8 години
интересно,кое ще се случи първо. Кристалната нощ или ноща на дългите ножове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още