IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Кризата не е преодоляна трайно и устойчиво

Само една силна, обединена Европа може да преодолее предизвикателствата от кризата в Украйна, Близкия изток и ебола, заяви канцлерът

13:42 | 16.10.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Меркел пред Бундестага днес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел пред Бундестага днес. Снимка: Ройтерс

Предвид последните тенденции за слабост на икономиките германският канцлер Ангела Меркел предупреди за евентуално възраждане на еврокризата. Пред германския парламент тя заяви, че Европа трябва да продължи с усилията за намаляване на държавните дефицити и да подобри конкурентоспособността, тъй като кризата в еврозоната все още не е преодоляна и причините за нея не са премахнати, съобщи Ройтерс.

„Кризата не е преодоляна трайно и устойчиво", заяви Меркел в правителствено изявление по повод на предстоящата среща на върха на Европа и Азия. „За тази цел е изключително важно да подсилим растежа, работните места и реформата при същевременно солидно финансово управление. При това всички страни членки на ЕС трябва да отговарят на правилата за стабилност".

Предвид кризата в Украйна, Близкия изток и епидемията от ебола е ясно, че само една силна, обединена Европа може да преодолее тези предизвикателства“, се казва в изявлението на Меркел, която е подложена на натиск да позволи на страни като Франция и Италия по-голяма гъвкавост спрямо правилата на ЕС за дефицитите, за да могат страните да се съсредоточат върху мерки за увеличаване на заетостта. 

„При все това - ще го казвам отново и отново - все още сме далече от нашата цел“, заяви Меркел. „Кризата все още не е преодоляна завинаги и устойчиво, тъй като причините (...) не са премахнати“, допълни тя.

Меркел отбеляза, че европейските лидери трябва да имат предвид, когато обсъждат начините за насърчаване на растежа, че болезнените финансови реформи са започнали да се изплащат. Ранният успех доказва, че сме избрали правилния път от началото, допълни тя, подчертавайки повишената производителност и подобрените финанси в някои страни от еврозоната, както и успешното, по думите ѝ, излизане на Ирландия, Португалия и  Испания от спасителните им програми.

„Ние трябва да поведем Европа към нови висоти", заяви тя. За тази цел обаче ЕС следва да съсредоточи всички свои ресурси. Що се отнася до правилния курс, то Германия показвала, че растежът, инвестициите и консолидацията можело да са налице и при стриктно и строго финансово управление. Меркел подчерта необходимостта от по-нататъшни структурни реформи в Европа. Но също така заяви, че предвид слабия растеж в Европа са нужни повече инвестиции с мобилизирането и на частен капитал.

В допълнение Меркел подчерта и волята на Германия да се постигне напредък по отношение на изменението на климата по време на следващата среща на високо равнище на ЕС. Тогава се очаква да бъдат обсъдени конкретни цели и показатели за дългосрочната енергийна политика на съюза за климата. Дали по време на срещата ще се очакват и конкретни споразумения, все още не е ясно. Меркел призова в този контекст за бърза реформа на европейската схема за търговия с емисии. С този инструмент трябва да се осигуряват стимули за намаляване на емисиите на парникови газове.

Говорейки преди срещата на върха на Азиатско-европейския  форум (АСЕМ) днес в Милано, където тя и други европейски лидери ще се срещнат с руския президент Владимир Путин за първи път от месеци, Меркел определи ситуацията в Украйна като "много трудна".

"Основните глобални предизвикателства ... ние сме в състояние да се справим с тях само заедно", подчерта канцлерът малко преди заминаването си за срещата между Азия и Европа в Милано. Меркел отново разкритикува позицията на Русия по отношение на конфликта в Украйна. Ситуацията там въпреки крехкото примирие „продължава да е изключително трудна", каза канцлерът. „Решаващият принос за деескалацията трябва да дойде от страна на Русия". Същевременно Меркел защити икономическите санкции, наложени от Запада срещу Москва, но също така даде да се разбере, че „ние винаги неудържимо търсим диалог с Русия". 

Радикалната ислямска организация "Ислямска държава"и битките в Сирия и Ирак Меркел нарече „заплаха не само за региона, но и за целия свободен свят“. Те са "глобално предизвикателство, пред което ние трябва да се изправим заедно". „Епидемията на вируса ебола не познава граници и трябва да се преборим с нея в тясно сътрудничество в световен мащаб“, добавя Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Vesko94
преди 9 години
Според мен строгите мерки за икономии вече не са толкова необходими в цяла Европа. Страни като Германия, Холандия, Скандинавските държави, могат да си позволят известно разхлабване, което да подкрепи растежа. Страни като Франция обаче нямат никакво оправдание да искат ровече разходи, просто защото те от години имат доста над позволения дефицит, на практика обаче не постигат никакъв растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Internet
преди 9 години
Тъпата комсомолска овца от бившето ГДР иска хем да налага санкции за да се подложи здраво на нигерчето, хем да се прави на другарче на Путин и да получава нещо и от РусияНо не става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Докато Ти /Ангела Меркел/ си играеш на женски фашизъм с Маузера на Берлускони, копирайки Хилари Клинтън в Америка за същото, Целият Свят затъна в криза и разруха. Дали скоро ще Ви мине климактериума, с който сте арестували Целия Свят или Ви се излиза в болнични, защото от стола, на който седите се пада от високо - на твърдо!? Спомням си, че Ангела Меркел с треперещи ръце седна на стола на Гюнтер Ферхойген, след като него го сгази влак от праведност!Дали е дошло време да сложа край на фашизма на Ангела Меркел и Хилари Клинтън преди да им е поникнал Хтлеров Мстак от жестокост!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още