IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митото върху китайските соларни панели ще оскъпи и европейските

До 6-и август 2013 г. продукцията от Китай в сектора ще се облага с мито от 11,8%, а след това с 47,6%

10:47 | 06.07.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Митото върху китайските соларни панели ще оскъпи и европейските

Европейските производители на фотоволтаични панели ще повишат осезаемо цените на продукцията си заради антидъмпинговите мерки, които Европейската комисия въведе срещу вноса на китайски соларни панели. Прогнозата направи пред телевизия Bulgaria On Air Слав Ландов, ръководител направление ВЕИ в една от водещите у нас фирми в сектора. Той обясни, че преди въвеждането на митата върху стоките от Китай малкото останали европейски производители са били принудени да смъкнат цените на продукцията си дори под себестойността ѝ.

На 6-и юни Европейската комисия въведе мита върху вноса на слънчеви панели от Китай. Причината – дъмпингът вреди на европейската промишленост.

Пазарът на слънчеви панели в Европейския съюз и техният внос са големи и е важно митото да не доведе до пазарни смущения.

Предвидено е ставката да се увеличава постепенно. До 6-и август 2013 г. ще е в размер на 11,8 %, а след това - 47,6 %.

Експертите определят решението на ЕК като твърде закъсняло и се опасяват, че ефектът ще е по-скоро негативен.



Засилената конкуренция от Китай през последните години принуди големите европейски производители рязко да намалят цените на продукцията си, за да останат на пазара. Решението естествено се е отразило върху финансовото им състояние. Част от тях се преструктурираха, а други затвориха врати.

Според Слав Ландов оскъпяването на соларните панели след 6-и август ще се усети и в България, а крайният продукт ще стане по-малко привлекателен за бизнеса и домакинствата, решили да ползват зелена енергия.

Разчетите показват, че произведените в Европа соларни панели са с около 10% по-скъпи от китайските. В този смисъл, ако едно семейство тепърва реши да поставя соларна система на покрива на сградата, за да получава електричество, то ще заплати около 6000 евро без ДДС, а за китайска система цената ще е около 5500 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
Shemata
преди 10 години
Немците са ***! Защитават си по този начин своите некачествени сол. панели в ЕС. Сега за да живеят добре немците, ще ни увеличават митата на Не-ЕС стоките, за да купуваме насилствено немските ***!Радвам се, че не живея в ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още