IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Китай на крачка от споразумение по соларния диспут

Най-вероятно ще се преговаря за минимална цена, на която китайските производители на соларни панели ще трябва продават продукцията си в ЕС

09:45 | 22.06.13 г. 2
ЕС и Китай на крачка от споразумение по соларния диспут

Европейският съюз (ЕС) и Китай се договориха за основните насоки за уреждането на търговския спор за соларните панели, съобщи FT.

Предстои обаче Брюксел и Китай да дискутират подробностите по бъдещото споразумение, съобщи европейският комисар по въпросите за търговията Карел де Гухт след среща на високо равнище с министъра на търговията на Поднебесната Гао Хуачън в Пекин.

“В общи линии се споразумяхме за основното”, коментира още де Гухт. “Това е много ясен сигнал, че и двете страни имаме интерес да намерим мирно решение”, допълни той. Гао допълни, че се работи за постигане на разумно и взаимно приемливо споразумение.

Изданието припомня, че ЕС наложи наказателни мита върху китайските соларни панели, за да защити европейските производители от предполагаем дъмпинг и загуби. Китай отвърна с разследване на търговията на европейско вино и застраши да блокира търговията с луксозни автомобили.

В един момент де Гухт обвини Китай в нерегламентиран натиск върху страните-членки на ЕС, а китайската държавна телевизия съобщи, че Европа трябва да признае своя упадък.

Най-вероятно ЕС и Китай ще преговарят за налагането на минимална цена, на която китайските производители на соларни панели ще трябва продават продукцията си в еврообщността. Възможно е да се договори и максимален обем соларна продукция, които Китай ще може да изнася за ЕС, съобщават запознати с преговорите.

Двете страни ще трябва да се споразумеят и за надежден механизъм за мониторинг, което също се очертава като предизвикателство в бъдещите преговори.

Карел де Гухт също призна, че постигането на споразумение е предизвикателство и предупреди, че не може да се стигне до сделка само за една нощ. По думите му проблемът е не толкова в различията, които Брюксел и Пекин имат, а по-скоро “много технически”.

От миналата седмица европейски експерти преговарят с представители на Китай. Дискусиите първоначално се водеха в Брюксел, а по-късно се пренесоха в Пекин.

Еврокомисарят уточни също така, че се очаква Китай да прекрати всички действия срещу европейските търговци, които предприе заради антидъмпинговите мерки за соларите, след като се постигне споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Важното е да го де'Гухат хората, другото ще се оправи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
goro.gorov
преди 10 години
китайската държавна телевизия съобщи, че Европа трябва да признае своя упадък...социализма на никой не прощаваЕвропа стара застарява залиняваразцветът отминаваи все по-лошо става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още