IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ вижда „значителни“ рискове за Испания

Испанският финансов министър Елена Салгадо заяви, че докладът на МВФ е „неочаквано позитивен“

13:43 | 22.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
МВФ вижда „значителни“ рискове за Испания

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че Испания трябва да увеличи усилията си за реформиране на икономиката, тъй като дълговата криза в Европа заплашва да погуби крехкия растеж в страната, пише Bloomberg.

„Ремонтът на икономиката е незавършен и рисковете са значителни“, казва базираният във Вашингтон фонд в годишната си оценка за испанската икономика. „Инерцията на реформите не трябва да бъде загубена“, за да може възстановяването да бъде подкрепено, а „неприемливо високата“ безработица, достигнала 21%, да бъде понижена, се казва в доклада.

Социалистическото правителство в Испания провежда най-дълбоките бюджетни съкращения за последните 3 десетилетия, като в същото време повашава пенсионната възраст.

На 10 юни премиерът Хосе Луис Родригес Сапатеро отмени правилата за договаряне на заплатите – последната от серия стъпки, имащи за цел понижаването на цената на кредитирането, достигнала една от най-високите си стойности за последното десетилетие заради все по-реалните очаквания за неизбежен фалит на Гърция.

„Финансовите условия могат допълнително да се влошат, тъй като отразяват нарастващите страхове около платежоспособността на отделни правителства в еврозоната“, казва МВФ. „Това може да окаже допълнителен натиск върху цената за финансирането на Испания и нейните банки и съответно да се отрази на икономиката“.

МВФ призова испанското правителство, което през последната година прие две поправки в трудовото законодателство, да проведе допълнителни реформи, за да понижи рекордната за Европейския съюз (ЕС) безработица.

„Някои хронични проблеми за испанската икономика, особено слабият ръст на производителността и нефункциониращият пазар на труда, остават да бъдат разрешени“, казва МВФ.

Фондът призова „за повишаване на доверието във фискалната консолидация, приключване на реформата във финансовия сектор, както и смели стъпки в реформата на трудовия пазар“.

Испанският финансов министър Елена Салгадо заяви, че докладът на МВФ е „неочаквано позитивен“. Фондът отчита, че правителството в Мадрид е „приело серия мерки за разрешаване на основните икономически проблеми, пред които е изправена страната“.

Правителството обеща да съкрати бюджетния си дефицит до 6% от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година и до 3% през 2013 г. от 9,2% през 2010 г.

Предвидените мерки включват орязване на заплатите в публичния сектор и замразяване на пенсиите. Посрещането на средносрочните цели „вероятно ще изисква допълнителни мерки“, посочва фондът, чийто прогнози за испанската икономика не са толкова оптимистични, колкото тези на правителството в Мадрид.

Икономическият растеж, воден от износа, ще се повишава „постепенно“ до 1,5% и в последствие до 2% в средносрочен план, казва МВФ.

Испанското правителство прогнозира ръст от 1,3% през тази година, 2,3% през следващата и 2,4% през 2013 г. Салгадо заяви, че потвърждава тези очаквания и че данните за растежа през първото тримесечие не са в противоречие с прогнозата.

Спредът между лихвите по 10-годишните испански и 10-годишните германски цени книжа днес се понижи до 251 базисни пункта от 261 базисни пункта на 20 юни. Този показател достигна 282 пункта миналата седмица – стойност, близка до рекордните 298 пункта от 30 ноември миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
Митев, на всички им писна вече от "твоя капан", почини си малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
Иван Митев
преди 12 години
Испания е в "Капана на парите" и при изпълнение на непълноценни съвети от представители на МВФ кризата е неизбежна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още