IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Оланд отново се падна ролята на защитник на гръцкото правителство

В първия си мандат Алексис Ципрас успя да разтърси еврозоната и тогава един от малкото, които го подкрепиха беше френският президент

23:22 | 23.10.15 г. 11
<p>
	Франсоа Оланд (вляво) и Алексис Ципрас. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Франсоа Оланд (вляво) и Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Силната си подкрепа към гръцкото правителство изрази френският президент Франсоа Оланд при двудневното си посещение в Гърция. Визитата беше помрачена от тежкия пътен инцидент, отнел живота на 42-ма души, основно възрастни хора, тръгнали на еднодневна екскурзия, във Франция, пише англоезичната версия на „Катимерини”.

Оланд е един от малкото европейски лидери, които без притеснение показват своята симпатия и подкрепа към Алексис Ципрас – гръцкият премиер, който в първия си мандат успя да разтърси еврозоната до такава степен, че изникваха въпросите за нейното съществуване.

В крайна сметка обаче плановете за Grexit са минало, а сега Европа се вълнува от т.нар. Brexit или излизането на Великобритания от ЕС. Темата ще бъде дискутирана по време на Европейския съвет през декември.

Но дотогава гръцките проблеми все още са на дневен ред и Ципрас е запознал френският президент с няколко важни моменти при преговорите с кредиторите – лошите кредити, рекапитализацията на банките, облекчаването на задълженията и приватизацията, пише Newpost.

Лошите кредити са „червената” линия, която Атина няма да премине и няма да позволи изземването на жилища от хора, които не могат да плащат своите ипотеки, категорични са властите в страната. И именно по тази точка няма споразумение между Атина и представителите на кредиторите, които все пак отчитат голямото количество работа, свършено от правителството.

Финансовият министър Евклидис Цакалотос отчита, че ще са нужни спешни мерки за освобождаването на следващите 2 млрд. евро от първия транш по спасителната програма за Гърция. Така Атина отново ще има нужда от подкрепа при преговорите по изпълнението на програмата. Изглежда тази роля отново ще се падне на Оланд.

„Франция трябва да продължи да стои зад Гърция”, коментира френският президент, след като подписа споразумение за стратегическо сътрудничество с гръцкото правителство, което се отнася основно до предоставяне на опит и практики, насочени срещу укриването на данъци.

„Трябва да слушаме гръцките власти, когато те ни казват какво мислят да направят”, смята още той. По-късно пред депутатите в гръцкия парламент той допълни, че собствениците на „първо жилище” трябва да бъдат защитени от конфискация, макар че изискванията в споразумението трябва да бъдат спазени.

При своето посещение Франсоа Оланд обеща и помощ за Гърция при охраната на границите. „Гърция е нашата граница и трябва да си сътрудничим за нейната охрана”, каза той. 60-ма френски експерти са част от екипа от над 200 души от европейската агенция Frontex, които пристигнаха в Гърция в подкрепа на служителите, които регистрират бежанците в страната.

Въпреки лошите метеорологични условия в последните дни пристигащите бежанци на гръцките острови поставиха нов рекорд – само за последните пет дни 48 хил. мигранти са влезнали в Гърция. Това показват последните данни на Международната организация по миграция.

Франсоа Оланд е третият френски президент, на когото беше дадена възможността да се изкаже пред парламента на Гърция. Преди него тази чест са имали Шарл дьо Гол (1963 година) и Никола Саркози (2008 година). Като цяло малко международни лидери са имали възможността да се изправят пред депутатите – сред тях са Дуайт Айзенхауер и Джордж Буш – баща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
mnewsomesonny
преди 8 години
timberland outlettimberland bootstimberland outletCheap Timberland 6 Inch Premium / Timberland UK Sale Onlinelanguage:&nbsp;&nbsp;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 8 години
НЕОБСЛУЖВАНИТЕ КРЕДИТИ във фалиралите гръцки банки са 35,6% от общите ?!Статистиката на БНБ сочи, че към 2013 година 23% от кредитите у НАС са необслужвани!!За същата тази 2013 година европейските банки притежават такива заеми за 2,4 трлн. евро !СИТУАЦИЯТА В БАНКОВАТА СИСТЕМА Е СТРЯСКАЩА !!Практиката длъжниците да ПИЯТ , а вложителите да им ПЛАЩАТ сметката доведе до кризата в КИПЪР, а после и в ГЪРЦИЯ!ПРЕВРЪЩАНЕТО НА БАНКИТЕ ВЪВ ФИНАНСОВИ ПИРАМИ В КОИТО ОТНОШЕНИЕТО НА ПРИВЛЕЧЕНИЯ КАПИТАЛ КЪМ СОБСТВЕНИЯ ДОСТИГА ДО КОЕФИЦИЕНТ НА ЛИВЪРИДЖ 50 СЪЗДАВА ИЗКУШЕНИЕТО ОТ ИЗТОЧВАНЕТО НА ТРЕЗОРИТЕ ОТ ФИРМИ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ ИМ И УМИШЛЕНИТЕ ИМ ФАЛИТИ. Продажбата на токсични им активи не решават въпросите със зейналата дупка в балансите на банката, а запълването на пробойните им с публични средства превръща държавата в част от тази ФИНАНСОВА ПИРАМИДА!С подобни порочни практики се обезсмисля ролята на фиска, който се ползва не по предназначение !ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ТОВА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още