IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната печалба на Eon за тримесечието се стопява

Най-големият германски енергиен концерн обаче потвърди прогнозата си за текущата година

16:34 | 12.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нетната печалба на Eon за тримесечието се стопява

Нетната печалба на Eon за третото тримесеиче отново се свива, но оперативната печалба за първите девет месеца е по-висока от очакванията. Ето защо най-големият германски енергиен концерн потвърди прогнозата си за текущата година. На борсата данните и прогнозата бяха посрещнати добре, като акцията се очертава като най-голям печеливш в Dax, предава DPA.

По-близък поглед над данните обаче илюстрира все още трудното положението в компанията от Дюселдорф.

За първите девет месеца на годината нетната печалба се срива и почти изчезва от 2,9 млрд. евро през 2013 г. до  255 млн. евро. Без печалбата от миноритарни участия дори се получава загуба от 14 млн. евро. Приходите спадат с 9 на сто до 81,3 млрд. евро. 

И оперативната печалба спада, но не толкова силно, колкото се опасяваха анализатори. Без валутни ефекти и без да се отчита продажбата на различни участия печалбата преди лихви, данъци и амортизации (Ebitda) дори е над нивото от миналата година, пояснява главният изпълнителен директор Йоханес Тайсен пред акционерите. За първите девет месеца  Ebitda възлиза на 6,64 млрд. евро - 7% под нивото от миналата година. Въпреки това обаче темпът на спада на печалбата се забавя – през първото полугодие Ebitda спадна с 12%. Анализаторите очакваха спад за периода между януари и септември от 10%.

За 2014 г. компанията очаква Ebitda между 8,0 до 8,6 млрд. евро. През 2013 г. тя бе само 9,3 млрд. евро.

Освен това пазарът оцени по-високият оперативен паричен поток. Eon увеличи показателя до 7,54 млрд. евро след 5,34 млрд. година по-рано.

Подобно на конкурентите EnBW и RWE, Eon все още страда от последиците от енергийния преход в Германия. Тъй като насърчаваната от правителството електрическа енергия от слънчеви и вятърни електроцентрали е предпочитана при подаването в мрежата, токът от конвенционалните електроцентрали се продава на по-ниска цена. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още