IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Членството на Великобритания в ЕС усилва влиянието ѝ

Великобритания трябва да запази съюзниците си в Европа и по света, твърди Камерън

21:09 | 22.04.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Барак Обама (вляво) и Камерън при срещата си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Барак Обама (вляво) и Камерън при срещата си. Снимка: Ройтерс

Членството на Великобритания в ЕС усилва влиянието ѝ в света, заяви президентът на САЩ Барак Обама, като така подкрепи поддръжниците на оставането на Великобритания в ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Както е известно, референдумът по този въпрос е на 23 юни.

Великобритания се е представяла най-добре, когато е допринасяла за ръководството на една силна Европа, каза Обама на пресконференция след среща в Лондон с британския премиер Дейвид Камерън. Американският президент добави, че резултатът от референдума е от голямо значение за САЩ, които по думите му имат полза от една по-богата благодарение на членството си в ЕС Великобритания.

Великобритания трябва да запази съюзниците си в Европа и по света, заяви от своя страна Камерън,

„Членството на Великобритания в ЕС е важен инструмент, за да дадем благоденствието и сигурността, от които народите ни се нуждаят и да подкрепяме ценностите, които страните ни споделят. Смятам, че сега е моментът да останем верни на тези ценности и да стоим рамо до рамо с нашите приятели и съюзници в Европа и по света“, каза още британският премиер. 

Ако Великобритания напусне ЕС, тя ще отиде накрая на опашката в търговските отношения със САЩ, предупреди още американският президент.

"Някои хора може би смятат, че ще има ново търговско споразумение между САЩ и Великобритания, но това няма да се случи скоро, защото ние сме съсредоточени върху преговорите за търговско споразумение с големия блок, с Европейския съюз", заяви Обама пред журналисти след срещата си в Лондон с британския премиер Дейвид Камерън.

"Великобритания ще отиде в края на опашката, не защото нямаме специални отношения, а защото за нас (САЩ) достъпът до голям пазар с много страни" е по-важно от сключването на търговски споразумения на парче, изтъкна Обама, явно отправяйки предупреждение към радетелите за излизане на Великобритания от ЕС. Този въпрос ще се решава от британците на референдум на 23 юни.

ЕС позволява на Великобритания да разпространява британските ценности из целия континент. Общият европейски пазар носи огромни икономически ползи на британските граждани, а това е нещо хубаво и за САЩ, каза Обама, предаде AP.

Американците искат влиянието на Великобритания да расте, включително в Европа. В крайна сметка обаче решението ще бъде взето от британския народ, заяви президентът на САЩ.

Междувременно вероятността Великобритания да гласува за напускане на Европейския съюз (т. нар. Brexit) е спаднала до 20%, след като финансовото министерство предупреди, че подобен ход може да доведе до десетилетия икономически щети, сочи прогноза за референдума на сайта за политически анализи Number Cruncher Politics.

Повече по темата за Brexit четете тук!

Кадри от срещата на Обама и Камерън вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Ewiak Ryszard
преди 8 години
Това е залеза на Европейския съюз. Къде отиваме? В Библията се казва: "И [северният цар = Русия от втората половина на ХIХ век (Даниил 11:27)] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [враждебност към християните]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [1991-1993. Разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [разпадането на Европейския съюз и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат в зоната на влияние на Русия]." (Даниил 11:28,29а)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
serafima
преди 8 години
До 5 и всички четящи този материал. Виждате ли как иначе демократична Европа си трае като бълха в *** за готвещото се зловещо ТТПИ? Гузни ли са, или съзнават вредите, които трайно ще нанесат на Европа тези управници.? Всички договорености и преговори вървят тайно и с най-оскъдна информация. Като при соца в тон - колко хубаво ще бъде като се кооперираме с ФАЩ и как рога на изобилието ще потече оттам насам. Наистина не само ще я оцапаме, а ще изчезнем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Чакай де , Меркел и компания кат подпишат ТТПИ , е тогаз я оцапахме !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
serafima
преди 8 години
Обама надминава всякакви граници на политическа арогантност.Пак дойде в Европа да заповядва на куклите на конци какво да правят.Кой е той? Защо държавниците не му дадат да разбере, че ФАЩ и той лично запалиха тези огнища и нещастие по някои региони в света? Временните интереси на управляващите, начело с тетка Меркел ханъм са нищо пред трайните вреди на човечеството и в частност на съперника на ФАЩ - Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Кралицата барабар с другите рептилии от Билдерберг дърпа конците на маймуняка , алоооу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 8 години
" Американският президент добави, че резултатът от референдума е от голямо значение за САЩ, които по думите му ИМАТ ПОЛЗА от една по-богата благодарение на членството си в ЕС Великобритания."ЗАЕДНО С ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ТРЯБВА ДА Е НА БЛЮДОТО НА АМЕРИКАНСКИТЕ ЛЕШОЯДИ С ТЕХНИТЕ ТРАНСАТЛАНТИЧЕСКИ ПРОЕКТИ ЗА ТЕХНИЯ "НОВ СВЕТОВЕН РЕД"УБЕДЕН СЪМ В МЪДРОСТА НА КРАЛИЦАТА И ЕКИПА Й!НАДЯВАМ СЕ ДА НЕ ДОПУСНАТ ИМПЕРИЯТА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В АПЕНДИКС НА НЯКАКВИ БОНГОВЦИ КАТО ТОЗИ ОТ СНИМКАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
"ЕС позволява на Великобритания да разпространява британските ценности из целия континент. Общият европейски пазар носи огромни икономически ползи на британските граждани, а това е нещо хубаво и за САЩ, каза Обама"ЕС е принуден да възприема педераските британски "ценности"...и няма как да не е хубаво за САЩа. Като как тъй Обамата ше изтърве главния си копой в ЕС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още