IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в еврозоната с изненадващ ръст през ноември

Това е по-скоро малка стъпка в правилната посока, отколкото голям скок, коментира икономист

14:03 | 08.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно в еврозоната с изненадващ ръст през ноември

Продажбите на дребно в еврозоната са отбелязали най-бързия си растеж от 12 години, подкрепяйки надеждите, че възстановяването на вътрешното търсене във валутния блок може да подпомогне крехката му икономика, съобщава Wall Street Journal.

Евростат отчете, че продажбите през ноември са нараснали с 1,4% на месечна и с 1,6% на годишна база. Toва е най-големият месечен ръст от ноември 2001 г. и изненада сериозно след спадовете през септември и октомври, като деветима икономисти, запитани от вестника, прогнозираха повишение от едва 0,1%. 

Ръстът е широко базиран както по продукти, така и по страни - продажбите на дребно нарастват както в Германия (+1,5%), която е с ниска безработица, така и във Франция (+2,1%), където безработицата е много по-висока.

„Увеличението на продажбите е от полза за растежа, но не е началото на ръст в потреблението, който ще подкрепи икономическото възстановяване през 2014 г. Това е по-скоро малка стъпка в правилната посока, отколкото голям скок“, коментира Джеймс Ашли, старши икономист в RBC Capital Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още