IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският търговски излишък нарасна под очакванията през ноември

Експортът се е ускорил по-слабо от предвиденото, а вносът е намалял рязко

11:39 | 08.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Германският търговски излишък нарасна под очакванията през ноември

Търговският излишък на Германия е нараснал с по-малко от прогнозираното през ноември, след като експортът се е ускорил под очакванията, а вносът е намалял рязко, съобщава WBP Online.

Данните на Федералната статистическа служба Destatis показват, че търговският излишък в най-голямата икономика в еврозоната е достигнал равнище от 18,1 млрд. евро спрямо 17,9 млрд. евро през октомври. Резултатът се размина с пазарните прогнози за засилване до 18,9 млрд. евро.

Текущата сметка на страната се е покачила до 21,6 млрд. евро в края на отчетния месец в сравнение с ревизираните 18,8 млрд. евро месец по-рано. Анализаторите прогнозираха индикатора да отчете ниво от 19,1 млрд. евро

Износът се е повишил с 0,3% до 96,4 млрд. евро след ръста от 0,2% на сезонно изгладена база през октомври. Пазарният консенсус бе за увеличение от 0,8 на сто.

Вносът се е понижил с 1,1% до 76,5 млрд. евро през отчетния период в сравнение с внезапния ръст от 2,9% през предходния месец. Икономистите прогнозираха покачване от 0,7%.

Измерен на годишна база, износът е нараснал с 1%, а вносът е отстъпил с 0,4% през ноември. Месец по-рано бяха отчетени съотвено ръст от 0,7% и спад от 1,5 на сто.

Износът на Германия за страните от Европейския съюз (ЕС) е нараснал с 1,8% на годишна база, докато вносът от блока е останал почти без изменение, разширявайки се с 0,1 на сто спрямо година по-рано.

Що се отнася до търговията със страни извън ЕС, износът е останал непроменен в края на отчетния месец, докато вносът се е свил с 1% на годишна база.

През вчерашния ден стана ясно, че броят на безработните в Германия е намалял с повече от очакваното - с 15 000 души, през декември. Равнището на безработица е непроменено при сезонно изгладените 6,9 на сто.

Продажбите на дребно в страната са се подобри повече от очакваното през ноември, отбелязвайки най-високия си темп на растеж от януари 2013 г. Оборотът в германските магазини се е разширил с 1,5% в сравнение с октомври. Пазарните прогнози бяха за увеличение от 0,5 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още