IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рафинирането и химическите продукти подкрепиха печалбата на Shell

Печалбата на петролната компания се понижава с 58% до 1,6 млрд. долара, но надхвърля прогнозите на анализаторите

11:13 | 04.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Англо-холандската петролна компания Royal Dutch Shell Plc отчете печалба за първото тримесечие, която надмина прогнозите на анализаторите. Това се дължи на по-добрите резултати на бизнеса с рафиниране на петрол и прозводство на химически продукти, които компенсират 12-годишното дъно при цените на суровия петрол, предаде Bloomberg.

Коригираната спрямо еднократни ефекти и промени в инвентара печалба на компанията се понижава с 58% до 1,6 млрд. долара, съобщи базираната в Хага Shell в сряда. Този резултат е по-добър от консенсусната прогноза на 11 анализатори, анкетирани от Bloomberg, за 1,18 млрд. долара. Печалбата включва резултатите на BG Group Plc, която Shell придоби през февруари.

Главният изпълнителен директор на концерна Бен ван Бюрден, който заложи репутацията си при поглъщането на BG, сега разчита на тези активи, за да преодолее спада на цените на петрола и да изпревари конкурентите си при повишаването на цените. Компанията залага на рафинериите и химическите си заводи, за да компенсира спада на печалбата от добива на петрол и газ. Подобни стратегии помогнаха на BP Plc и Total SA да надхвърлят очакванията на анализаторите миналата седмица.

Shell печели 2 млрд. долара от бизнеса с рафиниране и търговия с химически продукти -  повече от прогнозите за 1,7 млрд. долара. Същевременно компанията губи 1,4 млрд. долара от добива на петрола, каквито бяха и очакванията.

Ван Бюрден ограничи разходите, предоговори някои контракти и съкрати хиляди работни места, за да преодолее кризата на петролния пазар. Въпреки това придобиването на BG повиши дълговото бреме на Shell, което доведе до намаление на рейтинга на компанията от страна на Fitch Ratings през февруари. Понижението на рейтинга може да повиши цената на кредитирането за компаниите.

Капиталовите инвестиции през 2016 г. „се насочват надолу“ към 30 млрд. долара от предишните предвиждания за 33 млрд. долара, което е с 36% под общите инвестиции на  Shell и BG през 2014 г., отчита ван Бюрден в изявление към отчета.

През първото тримесечие цената на петрола сорт Брент се понижи до най-ниската си стойност от 2004 г. Ван Бюрден ускори придобиването на BG на стойност 52 млрд. долара дори когато цената на Брента падна под 28 долара за барел. Сделката донесе на Shell петролни и газови активи от Бразилия и Казахстан и Австралия и засили доминиращото положение на компанията на пазара на втечнен природен газ. 

Добивът на петрол и газ, включително от активите на BG, е нараснал с 16% през първото тримесечие до 3,66 млн. барела петролен еквивалент на ден.

Впоследствие цената на суровия петрол расте от дъното, достигнато през януари, като надхвърли 45 долара за барел на фона на забавянето на добива в САЩ и преговорите на големите страни производителки, включително Саудитска Арабия, за евентуално ограничаване на добива.

Ръстът на цените доведе до поскъпването на акциите клас B на Shell в Лондон с 14% тази година след спада от 31% през 2015 г.  Kнижата са най-добре представящите се сред тези на петте най-големи недържавни петролни компании, сред които са също Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още