IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP изненада с печалба през първото тримесечие

Анализатори очакваха загуба на стойност 244,9 млн. долара

10:50 | 26.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският петролен гигант BP отчита изненадваща печалба през първото тримесечие, като по-стабилният бизнес с рафиниране и търговия компенсира негативните ефекти от ниската цена на петрола, съобщава Bloomberg.

Коригираната печалба възлиза на общо 532 милиона долара спрямо 2,6 милиарда година по-рано, пише в отчета на компанията, публикуван във вторник. Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакваха загуба на стойност 244,9 милиона долара.

„Ниските разходи, силните операции по рафиниране и приносът от страна на предлагането и търговията компенсират влиянието на слабата среда в индустрията и сезонните понижения на продажбите на гориво“, пише в изявлението на BP.

Печалбата преди лихви и данъци от операциите с рафиниране е 1,8 милиарда долара, което е с 16% по-малко в сравнение с година по-рано, но 49% повече от предходното тримесечие. Освен това компанията извлича ползите от мащабните съкращения и смята, че може да стабилизира счетоводния си баланс, ако петролът достигне средна цена между 50 и 55 долара за барел до 2017 г. Предишната прогноза беше за средна цена от 60 долара за барел, припомня Bloomberg.

“Компанията показва, че преструктурира и намалява разходите, за да се приспособи към ниските цени на петрола и това е задоволително”, казва Брендан Уорн, управляващ директор в BMO Capital Markets в Лондон. „По-високите от очакваното печалби от рафиниране помaгат на BP да надвиши прогнозите“, допълва той.

От бизнеса с производство на петрол и газ BP отчита загуба от 747 милиона долара на фона на 604 милиона долара печалба година по-рано. И все пак загубата е с 13% по-ниска от очакванията, посочват анализаторите от Exane BNP Paribas.

BP започна да съкращава разходи след петролния разлив в Мексиканския залив през 2010 г. През октомври компанията понижи прогнозата за капиталовите си разходи до 19 милиарда долара, след като през 2014 г. инвестира около 23 милиарда долара. Петролният гигант очаква да има капиталови разходи между 17 и 19 милиарда долара годишно до 2017 г.

Резултатите за тримесечието на BP са първите на голяма петролна компания и ще се интерпретират като индикатор за индустрията. В сряда отчета си ще публикува Total, на 29 април следват Exxon Mobil и Chevron, a на 4 май – Royal Dutch Shell.

Повече за финансовите резултати на BP можете да разберете от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още