IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ренци: Италианската икономика може да се свие с 0,3% през тази година

Правителството не планира повишаване на данъчното бреме с цел набавяне на допълнително финансиране, заяви премиерът

11:17 | 29.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ренци: Италианската икономика може да се свие с 0,3% през тази година

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия може да се свие с 0,3 на сто през 2014 г., заяви в интервю за телевизия RAI министър-председателят на страната Матео Ренци.

Премиерът подчерта, че правителството не планира повишаване на данъчно бреме с цел набавяне на допълнително финансиране.

По думите му властите в Рим ще намалят броя на трудовите закони, тъй като „Италия се нуждае от прост, отворен, гъвкав пазар на труда“.

Спекулации, че Италия се готви да намали своите икономически перспективи за тази година и 2015 г. и да повиши целите си за бюджетния дефицит, се появиха още на 25 септември, когато неназован правителствен източник оповести тази възможност пред Ройтерс.

Очаква се Министерството на финансите да представи документа с актуализираните прогнози през тази седмица. Според новите разчети икономиката ще се свие с 0,2% или с 0,3% в сравнение с текущата официална прогноза от април за разширение от 0,8 на сто.

Целта за бюджетния дефицит ще се увеличи до 2,8 от БВП спрямо настоящите 2,6 на сто, съвпадайки с постигнатото година по-рано равнище и оставайки под изискванията на ЕС за таван от 3% от БВП. 

Новите цели на правителството отразяват разочароващите данни за първата половина на тази година, когато икономиката неочаквано се сви и през двете тримесечия, изпращайки Италия отново в рецесия.

По-рано Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Асоциацията на италианските работодатели Confindustria прогнозираха, че третата по големина икономика в еврозоната ще се свие с 0,4% през тази година.

В съответствие с облекчаването на фискалната си позиция, правителството се надява да отложи ангажимента си за постигане на балансиран бюджет в структурно отношение до 2016 г. от 2015 г., посочи източникът на Ройтерс.

Действията обаче все още са предмет на преговори с Европейската комисия, като актуализацията на документа предстои да бъде публикувана на 1 октомври, каза още той.

Междувременно Матео Ренци даде интервю през уикенда и пред изданието La Repubblica. В него той коментира слуховете, че президентът на Европейската централна банка Марио Драги "може да бъде помолен" да наследи на президентския пост сегашния държавен глава Джорджо Наполитано.

"Ще обсъдим това своевременно. Трябва да се отбележи, че Демократическата партия е централна в този парламент и тя взима решенията", изтъкна лидерът ѝ и премиер на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още