IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария "върза" франка към еврото при ниво от 1,20*

Това е първото ограничение на свободно плаващия курс от края на Бретънуудската система през 1973 година

11:43 | 06.09.11 г. 7
Швейцария "върза" франка към еврото при ниво от 1,20*

Швейцарската национална банка фиксира курса на националната валута към еврото, съобщи CNBC. Едно евро ще се купува за 1,20 франка.

Освен това централната банка на страната смята да купи неограничено количество от единната европейска валута.

Институцията за пореден път отбеляза в свое изявление, че силният швейцарски франк е заплаха за швейцарската икономика, която зависи от износа и туризма.

Спекулации за “връзване” на франка към еврото се появиха още през първата половина на август. Тогава вицепрезидентът на Швейцарската национална банка Томас Йордан заяви в интервю за местен вестник, че е възможно да бъдат предприети всякакви временни мерки за влияние върху валутния курс, стига обаче те да са съвместими с целта за дългосрочна стабилност на цените.

Обвързването с еврото е първото ограничение на свободно плаващия курс от края на Бретънуудската система през 1973 година.

Веднага след новината швейцарската валута започна да пада спрямо основните си конкуренти на валутните пазари. И еврото, и долара поскъпната с над 8 на сто спрямо франка, след като трейдърите започнаха паническа разпродажба на скъсените от тях позиции евро-франк.

Ходът на Швейцарската централна банка я поставя в директен конфликт с пазарните участници, които се обърнаха към т. нар. “безопасни активи”.

* Актуализирано към 13.10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Борд друг път Швейцария си е с пълен суверинитет! Напълно погрешна статия, базираща се на няколко заблуди в икономическата теория.Oрташката кобила и кучетата не я ядат - така че избраната отШвейцария монетарна политика в подкрепа на еврото срещу запазването на статута на швейцарските банки /което споразумение ревниво се крие и от двете страни/ няма да е успешно и е само още едно сериозно доказателство, ЕВРОТО е ОБРЕЧЕНО в обозримо бъдеще. Практични хора са швейцарците. Удрят рамо на еврото. Браво! Милеят за Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
иЗток, Дани, иЗток...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 10
Иван Митев
преди 12 години
Стопанските процеси през 2011 г. са критични и участниците в стопанския живот са жертви, поради конкретна причина държавна финансова грешка (ползване на Незлатни пари, при запазен несъвместим с техни качества начин на държавно финансово управление от време със Златни пари).Необходимо е прекратяване на причината и кризата ще се премахне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха значи съединени щати ха ха ха ! И как ще стане това ? Едните ще викат ОППААААА и ще си пият по плажа а други ще им плащат сметките ли ?Европа в сегашният си вид е една УТОПИЯ и само на гладни клошари от источна Европа още им се привижда баница за клйопане. След 45 годинки социални ОРГИИ играта за доста в Европа свърши. Успех със Съединени европейски щати ха ха ха и гледайте поне президента да не е такъв ШМУЛЕК като РУМПИ ха ха ха ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
Мажоритаря
преди 12 години
личното ми мнение е че рано или късно Швейцария трябва да влязат в Еврозоната, също както и Великобритания и да се създадат най-накрая Съединени европейски щати. За съжаление това едва ли ще се случи следващите 10 години... Но това е бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
balkando
преди 12 години
Слободния пъзар го такова на свободния пазар.Свободния пазар, както всяка друга свобода значи поемане на отговорности за действията и решенията. След като "големите" вземаха решения и печелеха много, се оказа че не са имали предвид да поемат и отговорност. Визирам "твърде големите за да фалират" най-вече. Останалото е естествена закономерност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 9
all_trader2
преди 12 години
свободен пазар - къде е свободният пазар сега ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още