IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария обмисля обвързване на курса на франка с еврото?

Вицепрезидентът на централната банка на страната даде повод за спекулации, че може да се очакват подобни радикални мерки

12:42 | 11.08.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Швейцария може да обвърже курса на националната си валута - франк, с еврото. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Швейцария може да обвърже курса на националната си валута - франк, с еврото. Снимка: Ройтерс

Швейцарският франк отстъпи позиции срещу еврото, след като стана ясно, че централната банка на страната обмисля временна отмяна на плаващия валутен курс и обвързване на валутата с еврото като част от инструментите за влияние върху пазара, пише Bloomberg.

“Всички възможни временни мерки за влияние върху валутния курс са възможни в случай, че те са съвместими с целта за дългосрочна стабилност на цените“, е заявил вицепрезидентът на банката Томас Йордан в интервю за вестник Tages-Anzeiger.

С тези думи банкерът е отговорил на въпроса дали се обмисля временно обвързване на курса на швейцарския франк спрямо еврото. Изразената позиция е била потвърдена и от говорителя на централната банка Валтер Майер.

Коментарите показват сериозността на кризата, която заплашва швейцарската икономика заради силното поскъпване на франка. Обвързване с еврото би било първото ограничение на свободно плаващия курс от края на Бретън-уудската система през 1973 година.

„В нормална ситуация бихме казали, че подобно нещо не би могло да се случи никога“, посочва Урсина Кубли, анализатор в Bank Sarasin в Цюрих, цитирана от Bloomberg. “Сега обаче тази драстична мярка става все по-реалистична“, признава тя.

Днес швейцарският франк отстъпва срещу еврото, поевтинявайки до 1,0515 франка за евро, макар по-рано да бе регистрирано ниво от 1,0257 EUR/CHF. Преди два дни швейцарската валута достигна рекорд от 1,0075 франка за евро.

През последната година швейцарският франк е поскъпнал с 31 на сто спрямо еврото. Това се отразява много негативно на резултатите на местните компании и затруднява износа. Поради тази причина централната банка предприе поредица от мерки за увеличаване на паричното предлагане, но за момента те не дават резултат.

Въпреки всичко, Йордан не е признал директно дали централната банка обмисля или обсъжда обвързване на курса с еврото. По-рано този месец ръководителят на институцията заяви, че „фиксиран или обвързан курс на швейцарския франк спрямо еврото не е съвместим с конституционните и нормативни правомощия за провеждане на независима монетарна и валутна политика“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
Те и сега си търгуват свободно, а собствена валута не е за пренебрегване при читави управляващи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
индианеца
преди 12 години
Просто редуват интервенциите с лафове, инак отделно нямат ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
lyusien
преди 12 години
Защо Швейцария не обмисли сериозно присъединяването си към единното европеиско пространство наречено Е С Това ще и донесе огромни ползи и много малко негативи Свободно движение на швеицарски стоки по цялото 500 милионно пространство Но такси мита митници граници нищо Търговията им ще нарастне с минимум 30% Техните стоки и услуги са качествени и на добри цени Може би единствената пречка е огромното им желание за независимост Не знам дали си струва цената сега Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още