IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението с Турция за бежанците може да срещне някои спънки

Опасенията, че договорката с Анкара нарушава правата на бежанците и позицията на Кипър поставя пред изпитание лидерите на ЕС

12:02 | 15.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Споразумението с Турция за бежанците може да срещне някои спънки

След над 12 часа преговори в началото на миналата седмица лидерите на ЕС и премиерът на Турция Ахмет Давутоглу постигнаха договорка за решаване на най-сериозната бежанска криза в Европа от Втората световна война насам. Резултатите от тези преговори трябва да се превърнат в официално споразумение в края на тази седмица, когато отново в Брюксел ще се проведе Европейският съвет.

Анализатори обаче посочват някои пречки пред сключването на договора с Турция. На първо място – опасенията, че приетите от ЕС искания на Турция може би нарушават човешките права, пише Ройтерс.

Всъщност коментари в тази посока се появиха още броени часове след срещата – Върховният комисар по бежанците Филипо Гранди предупреди в изказване пред Европейския парламент, че механизмът за връщане на незаконни имигранти обратно в Турция не е съвсем ясен и може да нарушава правата на бежанците. От Комисариата пък посочиха данни, че в Турция има 2,7 млн. бежанци от Сирия и само 10% от тях са настанени в лагери и за тях се полагат необходимите грижи.

Критики относно готвеното споразумение отправиха и други институции, а и някои европейски лидери, макар и да изразиха своята широка подкрепа за идеята, представена преди броени дни.

Според Ройтерс в момента юристите в ЕС работят активно за споразумение, което не нарушава международното законодателство. Едно от предложенията е Гърция да предоставя правото на всеки пристигнал на островите й бежанец възможността да подаде жалба срещу депортирането му в Турция. Атина ще получи и допълнителна помощ за бежанците след затварянето на т.анр. Балкански маршрут, коментират още източници на агенцията.

Срещу ангажимента да приема обратно незаконните имигранти и да ограничат потока на бежанците, Анкара ще получи безвизов режим за страните от ЕС от това лято, ускоряване на преговорите за еврочленство и не на последно място – 6 млрд. евро.

Втората сериозна пречка пред подписването на подобно споразумение се казва Кипър, посочва още Ройтерс. От десетилетия островът е разделен на турска и гръцка част и трудно се намира пробив в разговорите, водени на различни нива досега. Опасенията са, че  страната може да наложи вето на споразумението с Турция.

Кипър вече блокира част от процеса по присъединяване на страната, след като Анкара отказа да даде достъп на кипърски кораби до своите пристанища. За да превъзмогне евентуално ново вето днес в Кипър е председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Планирана е среща с президента на страната Никос Анастасиадес.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
...някои спънки ! До кривата круша е всичко ...не го усуквайте !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още