IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд в Милано осъди Uber заради Uberpop

Базираната в Сан Франциско компания трябва да преустанови нискотарифната услуга в цяла Италия в двуседмичен срок

10:16 | 27.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Юридическите неволи на Uber Technologies Inc в Европа продължават, след като съд в Милано разпореди нискотарифната услуга на компанията Uberpop да бъде преустановена в цяла Италия, предава The Wall Street Journal.

Според съдебните власти Uberpop, която използва водачи без търговски лицензи, представлява нелоялна конкуренция на традиционните таксиметрови шофьори. Uber разполага с 15 дни, за да спре своята услуга Uberpop в Италия, след които базираната в Сан Франциско компания ще бъде глобявана с по 20 хил. евро на ден. Uber също така трябва да публикува постановлението на своя уебсайт.

Uber заяви, че ще обжалва съдебното решение и че Uberpop ще продължи да бъде на разположение в Италия, докато не изтече срока от две седмици.

"Това е важна победа, но е само първата стъпка от много дългата битка за спазване на правилата в Италия", каза Пиетро Галиарди, представител на таксиметровата компания Unione Artigiani. "След като тази присъда е потвърдена, ще се насочим към Uber Black".

Uber Black, която използва водачи с професионални лицензи, които са проверени от компанията, ще продължи да бъде на разположение в Милано и Рим. Тя разполага с правен статут в Италия, но колите трябва да бъдат паркирани в определените за целта места, различни от тези за нормалните таксита – нещо, което не е спазвано към момента, отчита Галиарди.

Правните проблеми, пред които е изправена Uber в Европа, особено свързани с Uberpop, включват случаи в Германия, Франция и Испания. Uber подаде жалби до Европейската комисия във връзка с делата в трите страни.

"Това решение в Милано ще имат отзвук в цяла Европа и ще даде на нашите колеги в други страни сили да продължават да се борят", отбеляза Галиарди.

След като Uber стъпи на българския пазар през 2014 г., компанията за алтернативни таксиметрови услуги е подложена на силен натиск от сектора. През този месец Комисията за защита на конкуренцията образува производство срещу "Юбер България" ООД с цел да се установи дали компанията осъществява нелоялна конкуренция спрямо таксиметровите превози. Производството бе образувано по искане на „О`Кей Супертранс“ АД. 

Месец по-рано и Столична община подаде сигнал заради услугата UberX, която е алтернатива на градския транспорт и таксиметровия превоз на пътници. Според властите сигурността представлява проблем, независимо от твърденията на фирмата, че услугата е изключително сигурна, защото пътникът получава име, снимка и регистрация на автомобила. Общината се обърна към Комисията за становище дали предлагането на услугата превоз на пътници срещу заплащане без нужните регистрации за това не създава предпоставки за нелоялна конкуренция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
toto
преди 8 години
мдаа преди няколко дни в господари на ефира снимаха как едно такси взема 70 лв. от летището до Младост! и дава ръчно написана бележка (не издава фискален бон) ... ама и сега си джитка фирмата покрай летището ... пък юбер където плащането става САМО по банков път(кредитна карта) в съда.. МАФИЯ!А да и разстоянието се смята по GPS ...Всеки път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още