IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдят Uber, че е откраднала идеята за онлайн транспортна услуга

Предприемачът Кевин Халпърн твърди, че е автор на идеята, технологията и интелектуалната собственост, стоящи зад компанията

21:45 | 15.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Съдят Uber, че е откраднала идеята за онлайн транспортна услуга

Предприемачът Кевин Халпърн е подал съдебен иск срещу Uber, нейните съоснователи и някои от акционерите, обвинявайки ги, че са откраднали идеята му за онлайн транспортната услуга, съобщава MarketWatch.

В иска, който е подаден до Върховния съд на Сан Франциско, Халпърн заявява, че е "първоначалният изобретател" на идеята, технологията и интелектуалната собственост, която е била използвана за разработване на возенето по заявка чрез използване на мобилни телефони и GPS технология.

В жалбата се казва, че главният изпълнителен директор на Uber Травис Каланик и съоснователят Гарет Камп са се срещали няколко пъти с Халпърн от 2006 г., като впоследствие са развили очертаната пред тях идея.

Инвеститорите са споменати в иска, тъй като според него те са знаели за "незаконно присвоените търговски тайни". В жалбата се посочва, че Халпърн е „претърпял щети за над 1 милиард долара" и че той има право на "значителна част от стойността на Uber". 

В изявление Uber заяви, че претенциите са "напълно неоснователни" и се ангажира енергично да се защитава срещу тях. С най-новите си планове за финансиране Uber се очаква да има оценка от 50 млрд. долара или повече.

Идеята на Хаплърн за онлайн таксиметровата услуга дошла, когато той живеел в Ню Йорк и виждал как повечето автомобили са празни, докато много клиенти наблизо се нуждаят от такси. Той е развил идеята под името Celluride в началото на века.

Това не е първият корпоративен иск на Халпърн. Преди време той съдеше OfferPal, която помага на социални игри да печелят пари чрез реклами с помощта на опции върху акции. Според PandoDaily делото е частично уредено и частично отхвърлено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Юбер дойде в България и започнаха проблемите му, хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още