IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber подаде жалби срещу три държави, забранили услугите ѝ

Регулацията на услугите, предлагани от Uber и подобните на нея компании, остава под въпрос в Европейския съюз

10:41 | 02.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Uber Technologies подаде жалба до регулаторите в Брюксел срещу правителствата на три страни от Европейския съюз (ЕС), посочвайки, че те нарушават законите на блока като искат да забранят част от услугите ѝ, пише Wall Street Journal.

Калифорнийската компания е подала отделни жалби до Европейската комисия срещу Франция и Германия още в началото на март, а на 30-и март е подала и срещу Испания, обясни говорителят на Uber. Това се случва след по-ранни жалби срещу Франция, подадени през декември 2014 г.

Говорителят на комисията заяви, че е получил две жалби от Uber – една срещу Франция и една срещу Германия. „Жалбите са в процес на разглеждане“, заяви той, но не коментира тази срещу Испания.

Същевременно под въпрос остава как точно ЕС трябва да регулира услуги като Uber. Въпреки че националните правителства са отговорни за транспортната политика, европейските договори изискват от тях да дадат на всички компании свободата да предлагат нови услуги и да гарантират, че доставчиците на тези услуги не са обект на дискриминация.

"Това би трябвало да бъде единен пазар“, коментира Марк Макган от Uber, който отговаря за обществената ѝ политика за Европа, Близкия изток и Африка. „Това, което открихме, е че към нас се отнасят по напълно различни начини в отделните страни“.

Въпреки че Uber е регламентирана като „напълно лицензирана компания“ във Великобритания, други държави се опитват да забранят някои от нейните услуги, посочва Макган.

Миналия месец германски съд издаде национална забрана за една от основните услуги на Uber след като местен таксиметров оператор заведе дело срещу компанията. Фирмата беше принудена да спре своята нискотарифна услуга Uberpop в Испания след друго съдебно решение. Освен това се сблъска със забрана в Беглия и Холандия.

В понеделник съдът в Париж заяви, че ще отложи решението за някои от услугите на Uber във Франция докато проблемът не бъде разгледан на по-висша инстанция.

В момента Uber оперира в 19 страни в Европейския съюз и ще присъства в 26 до лятото, твърди Макган.

Операторите на таксита се оплакват, че Uber не се придържа към законите за транспорта. Напрежението ексалира дотолкова, че някои от протестите през последните седмици прераснаха в насилие. Шофьорите на Uber бяха атакувани от таксиметровите шофьори в Брюксел и Амстердам.

"Това, което винаги сме твърдели за Uber, е, че не затваряме вратите пред възможностите, предлагани от новите технологии, но това трябва да се случва в рамка, съобразена със сегашното законодателство“, заяви един от говорителите на Европейския съюз.

Макган твърди, че е „уверен“, че ЕК ще вземе решение по някоя от жалбите на Uber през следващите седмици.

В писмо до ръководителя на транспортната комисия на Европейския парламент еврокомисарят по транспорта Виолета Булц похвали „иновативните и интересни транспортни услуги“, предлагани от Uber, които по думите ѝ „имат потенциала да помогнат на Европа да използва по-ефективно ресурсите си“.

"Трябва да признаем, че услугите, предоставяни от Uber [и подобните на нея компании], отговарят на очакванията на най-малко една част от населението по отношение на качеството, цената и достъпността“, допълва Булц.

Комисарят заяви, че скоро ще започне проучване, чиято цел е да се анализира пазарът на таксиметрови услуги в Европейския съюз. Това ще „даде необходимата за ЕК основа, за да вземе решение относно необходимостта от по-нататъшни действия на равнище на ЕС“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Balcerovich
преди 9 години
Естествено, че ще подават. Няма за какво да ги пипнат, всичко е на принципа "споделено пътуване", все има право да си избира услугите. Бакшишите няма какво да мрънкат при положение, че не предлагат услуга поне малко конкурентна на UBER.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още