IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли Uber да оправдае високата си пазарна оценка?

Според експерт през близките години редица неща ще трябва да заработят в полза на компанията, за да се случи това

09:42 | 14.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Много неща ще трябва да заработят в полза на Uber през следващите няколко години, за да оправдае оценката си от 50 млрд. долара, твърди рисковият инвеститор Стив Бротман, цитиран от CNBC.

“Много неща трябва да се подредят през следващите две, три, четири и може би пет години”, коментира управляващият партньор на Alpha Venture Partners.

Стартиращата компания планира да събере между 1,5 млрд. и 2 млрд. долара в нов кръг на финансиране, който ще я оцени на най-малко 50 млрд. долара според Wall Street Journal.

Бротман посочва, че Uber не е просто компания, извършваща превоз на пътници, а играч, който има шанса наистина да промени автомобилната индустрия.

“10% от нашата икономика са задвижвани от коли. Ако намалим нуждата си от автомобили с 20 до 30%, говорим за трилиони долари, които ще бъдат насочени към фирма като Uber”, посочва експертът. 

Въпреки голямата си популярност Uber не спира да се сблъсква с препятствия и предизвикателства по цял свят, тъй като властите в редица страни смятат, че тя не отговаря на изискванията за превоз на пътници. 

В България компанията развива дейност от декември миналата година. Вчера стана ясно, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство срещу „Юбер България“ ООД с цел да се установи дали компанията осъществява нелоялна конкуренция спрямо таксиметровите превози. Производството е образувано по искане на „О`Кей Супертранс“ АД. През април и Столична община подаде сигнал до КЗК заради услугата „UberX“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още