IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция и Гърция готвят специални предложения за руските туристи

Египет пък планира да въведе плащане с руски рубли в туристическите си обекти в опит да запази туристопотока

12:02 | 05.02.15 г. 3
Турция и Гърция готвят специални предложения за руските туристи

Турция и Гърция са готови с реакция на спадащата стойност на руската рубла и икономиите, които ще си наложат руските туристи през тази година, става ясно от анализ в руската информационна агенция ТАСС.

Според данни на Асоциацията на туроператорите в Русия властите в Турция подготвят план за действие в областта на туристическата индустрия и цял раздел в този документ е посветен на руските туристи. Обмислят се специални пакети и цени за руския пазар.

Представители на руския туристически бранш са били запознати с готвените мерки, коментира директорът на Асоциацията Майя Ломидзе.

„Икономическата ситуация в Русия не е проста – хората започнаха да икономисват от почивките си и по тази причина туроператорите се нуждаят от подкрепа и специални антикризисни цени за туристите“, допълни още тя.

На този етап е много сложно да се направи прогноза как ще се развива туристическият пазар през тази година, смята Ломидзе. В бранша вече се обмислят мерки не толкова да се съхрани туристопотокът, а да се избегне ситуация с нови фалити на фирми.

Подкрепа за Русия идва не само от Министерството на културата и туризма в Турция, но и от Федерацията на хотелиерите в страната. Представители на организацията бяха категорични, че през тази година ще преразгледат всички договори и условия, които предлагат на руските граждани. „Хотелиерите задължително ще предложат намаления за руските туристи“, категоричен е Гюлчин Гюлер.

Не само Турция влиза в битката за руските туристи през тази година. Хотелиерите в Гърция и Кипър също предлагат намаления – с между 30 и 40%, сочат данните на руските туристически фирми.

Египет, който също привлича немалко туристи от Русия, пък може да въведе плащания в рубли в туристическите си обекти. През 2014 година в страната са почивали около 3 млн. руснаци. След краха на рублата има значително намаление на почивките и резервациите, отчитат обаче властите в страната.

Като цяло прогнозите на туристическия сектор в Русия са за намаление на руснаците, които планират почивка в чужбина. През 2014 година към 18 млн. руснаци са избрали друга държава, в която да прекарат отпуската си. Прогнозите са, че през тази година броят им ще бъде с 8 млн. по-малко.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Нашите хотелиери наедно с турските и гръцките ли ги слагаш!??? Век поне са назад. А и повечето хабер от туризъм си нямат. Като за капак сигурно още живеят с представата, че в Русия е комунизъм. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
многодобре
преди 9 години
Нали по -важното в момента е да се говори на ляво и на дясно колко сме сърдити на Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 9 години
Нашите какво чакат?Или си мислят че живеем в комунизма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още