IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на еврозоната за септември надхвърли 20 млрд. евро

За деветмесечието излишъкът нараства до близо 177 млрд. евро

14:19 | 13.11.15 г.
Търговският излишък на еврозоната за септември надхвърли 20 млрд. евро

Износът на стоки от еврозоната за останалата част от света през септември възлиза на 173,4 млрд. евро, което е увеличение от 1% на годишна база, сочат първи оценки на Евростат.

Вносът е за 152,8 млрд. евро, или спад от 1% спрямо септември миналата година.

В резултат на това еврозоната записва търговски излишък от 20,5 млрд. евро с останалата част от света през септември. Излишъкът се повишава спрямо същия месец на миналата година (когато е бил 17,4 млрд. евро).

Същевременно търговията в рамките на еврозоната се е повишила с 2% на годишна база до 148,9 млрд. евро през септември.

За периода от януари до септември износът на стоки от еврозоната се повишава с 6 на сто до 1,519 трлн. евро, докато вносът записва ръст от 2 на сто до 1,342 трлн. евро. В резултат на това търговският излишък на еврозоната за деветмесечието е 176,9 млрд. евро (спрямо 118,1 млрд. евро за същия период на миналата година).

Търговията в рамките на еврозоната нараства с 3% до 1,262 трлн. евро за периода януари – септември.

Общият износ на България за периода януари – септември възлиза на 17,3 млрд. евро, като нараства с 6% на годишна база. Вносът се повишава с 1% до 19,5 млрд. евро, сочат още данните.

През септември износът и вносът на България спаднаха за втори пореден месец, отчете НСИ. Експортът и импортът за държавите извън Европейския съюз отново намаляват с двуцифрени стойности. Подкрепа за външната търговия през месеца оказва единствено износът за основния ни търговски партньор – държавите членки на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още