IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис: Алексис Ципрас е обречен на провал

Ципрас се върна на власт благодарение на обещанията за намаляване на дълга, още преговори и борба с олигархията, но едва ли ще успее да ги спази

16:07 | 22.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки изборната победа на СИРИЗА и значителната разлика (от над 7%) с втория кандидат – Неа демократиа, вътрешната опозиция на Алексис Ципрас не спира. Бившият му финансов министър Янис Варуфакис коментира всвое мнение пред британския The Guardian, че лидерът на радикалната левица е обречен на провал.

Победата на СИРИЗА на 20 септември всъщност е победа за кредиторите. Загубиха малките партии като „Народно единство”, които не подкрепиха обрата в действията на коалицията, пише още Варуфакис. Припомняме обаче, че и гърците не подкрепиха тяхното излизане от СИРИЗА и новата партия не събра необходимите гласове, за да бъде част от новия парламентарен живот.

Варуфакис също е сред противниците на подписания от Ципрас меморандум, но не напусна СИРИЗА, както очакваха редица наблюдатели. В същото време той отказа и да участва в изборите в Гърция и се зае с проект за промяна на Европа.

В своя анализ сега бившият финансов министър на Алексис Ципрас коментира, че победата на СИРИЗА се базира на три обещания на нейния председател – че споразумението с кредиторите е недовършено и още има поле за преговори, че скоро ще има възможности за орязване на дълговете и че Ципрас ще се справи с олигарсите в страната.

„Гласоподавателите подкрепиха Ципрас, защото смятат, че той е най-подходящият кандидат да изпълни тези обещания”, смята Варуфакис. В същото време той е убеден, че новият стар премиер не е способен да направи това, защото неговите възможности са силно ограничени – споразумението е вече подписано.

„Неговата сила да убеждава е пренебрежима на фона на ясните условия в споразумението”, обяснява още Варуфакис.

За Варуфакис орязване на дълга под някаква форма ще има, но не и в необходимите за оздравяването на Гърция граници Намаляването е необходимо, за да се намалят строгите икономии и да се стимулира търсенето. Тежките икономии обаче вече са заложени – абсурдни бюджетни излишъци от 3,5% от брутния вътрешен продукт от 2018 година нататък.

Според Варуфакис обаче третото обещание на Алексис Ципрас – борба с олигарсите, е истинският ключ за успеха на премиера. „Тройката (кредиторите на Гърция – ЕЦБ, ЕС и МВФ – б. ред) обаче е най-добрият приятел на олигарсите и обратното”, заявява в своята позиция политикът. Той е категоричен, че в момента олигарсите са „прегърнали” Алексис Ципрас и макар и той да иска да се обърне срещу тях, оръжията му са ограничени от кредиторите.

В подобно положение е бил поставен и консервативният премиер Андонис Самарас през 2014 година, прилагайки грешната програма на кредиторите на Гърция.

За Варуфакис перспективите пред Ципрас сега също не са особено добри, но пък все още не трябва да бъде отписван. „Съдбата му ще зависи от това дали правителството му ще остане свързано с жертвите на неговото споразумение с Тройката, извършвайки истински реформи, които да дадат увереност за инвеститорите”, казва бившият финансов министър и близък съратник на Ципрас.

Според него премиерът на Гърция може да използва и засилването на кризата, за да изиска реални отстъпки от Брюксел. „Това е трудна задача”, признава обаче той.

Повече за дълговете на Гърция и резултатите от изборите в страната можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
Godo
преди 8 години
Жан Виденов защо печатал пари?? Ами питайте Милтън Фридман! Беше ли лихвата 75%, трябваше ли ликвидна подкрепа на банките - като за КТБ и другите банки сега. Значи самата монетарна система - икономическата система - МОНЕТАРИЗЪМ - Е ВИНОВНАТА ТОГАВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още