IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ватиканът и Италия се разбраха за cподелянето на финансова информация

Светият престол обеща пълно съдействие и прозрачност на фона на спекулациите за пране на пари и укриване на данъци чрез "Божията банка"

14:13 | 01.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ватиканът и Италия се разбраха за cподелянето на финансова информация

Ватиканът и Италия подписаха в сряда споразумение за споделяне на финансовата и данъчна информация, като Светият престол обеща пълно съдействие и прозрачност на своя по-голям съсед, пише Ройтерс.

Сделката, която беше обявена в две отделни обявления от Ватикана и италианското министерство на икономиката, дойде след месеци на преговори. Споразумението включва и информацията от 2009 г. насам.

Ватиканът отдавна е критикуван от международни финансови организации за предоставяне на данъчни облаги за редица богати италианци. Банката на Ватикана разрешаваше в продължение на десетилетия на много италиански граждани да притежават свои банкови сметки. Тази практика е в нарушение на мисията на кредитора да управлява пари на църквата, като тя е помогнала на множество лица да укриват данъци и перат пари, твърдят италианските правоприлагащите органи. 

От избора на папа Франциск преди две години насам банката, официално известна като Институт за религиозни дейности, е в процес на промяна. През юли 2014 г. тя блокира сметките на 2000 клиенти и прекрати отношенията си с други около 3000. 

Новата стратегия за банката ограничава възможността на 127-годишната институция да управлява активи. По този начин кредиторът се върна към първоначалната си цел – изпращане на средства за мисионери и църковни групи по целия свят.

Чрез премахването на функциите за управление на активи ватиканските власти се надяват да изолират източника на голяма част от скандалите, измъчващи най-малката независима държава в света от 1980 г. насам, когато Роберто Калви, наречен "Божият банкер", бе намерен обесен под Блекфрайърския мост в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
ABBA
преди 9 години
Масонската лижа P-2 как е позволила?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
eboyanov
преди 9 години
Слава на Бога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още