IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания предупреди туристите да носят пари в брой в Гърция

Мярката е застраховка, ако банките в страната затворят в резултат на финансова криза и излизане от еврозоната

16:15 | 28.04.15 г.
Великобритания предупреди туристите да носят пари в брой в Гърция

Пътуващите до Гърция да си носят достатъчно пари в брой, за да могат да избегнат евентуална криза, ако банките в страната затворят банкоматите си. Това предупреждава британското издание The Telegraph, като се позовава на британското външно министерство.

Пътуващите трябва да имат „достатъчно пари за покриване на спешни и неочаквани разходи“, коментират властите. Туристическите агенции пък съветват туристите да носят в себе си средства за между три и пет дни, допълнително към своите кредитни или дебитни карти.

Експертите коментират, че в момента няма проблеми, но туристите не трябва да разчитат само на кредитни карти или местните банкомати.

Гръцката икономика изглежда близо до фалита, коментира още изданието, като посочва резултатите от срещата на финансовите министри от еврозоната в понеделник. Преговорите с гръцкото правителство зациклиха, защото избраната през януари „Сириза“ отказва да прилага още ограничения върху социалните разходи в страната.

Ако бъде отказано спасително финансиране, чрез което да покрие разходите си, Гърция може да излезе от еврозоната. При това положение може да се получи хаос на финансовите пазари, а възможен сценарий е и някои от банките да спрат работата си и да блокират банкоматите си.

От туристическата индустрия във Великобритания припомнят случилото се с Кипър праз 2013 година, когато банките ограничиха тегленето, а някои магазини и ресторанти не бяха в състояние да приемат банкови карти за разплащане.

От Гръцката национална туристическа организация пък са категорични, че не очакват каквито и да било проблеми с банковата система на страната. Институцията обаче винаги е съветвала туристите да носят „микс“ от парични средства – пари в брой, дебитни или кредитни карти, посещавайки която и да е страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още