IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан се провали с референдума за мигрантите*

В допитването са участвали под 50% от гласоподавателите, което го прави невалидно

20:30 | 02.10.16 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Унгарският референдум за спорните квоти на Европейския съюз за преразпределянето на бежанците е невалиден. В гласуването са взели участие едва 45% от имащите  право на глас вместо нужните за валидност поне 50%, предаде Ройтерс, позовавайки се на вицепрезидента на управляващата партия Фидез Гергели Гуляс. Според Гуляс повече от 95% от подадените гласове са били с отговор "не".

Според последни към 23 часа актуални данни на избирателната комисия на Унгария валидните бюлетини са едва 3,289 млн, или 39,90%. От тях с "Не" са гласували 98,30% от подалите вота си граждани.  

От седмици референдумът и теми като престъпността сред чужденците и тероризмът, който кабинетът обвързваше с тях, бяха водещи в медиите. Правителството задейства безпрецедентна кампания за мобилизиране на гласоподавателите и вот с „Не“. Ето защо резултатът се счита за провал и на премиера на страната Виктор Орбан, по чиято идея и настояване бе свикано гласуването. Противниците му призоваваха масово да не се излиза до урните.

Днес близо 8,3 милиона унгарски граждани бяха призовани да кажат дали са съгласни Брюксел да определя колко кандидати за убежище трябва да приеме страната. Очакваше се лагерът на противниците на квотите, който ще гласува с "Не", да има голям превес, но както се оказа сега, избирателната активност не надмина 50 на сто, за да бъде референдумът валиден. 

Референдумът бе иницииран от дясно-консервативното правителство на премиера Виктор Орбан. След месеци на изпълнена с ксенофобски полутонове кампания, независимо от валидността, се очакваше ясно изказван отговор „Не“.

След като гласува в своя район в Будапеща, Орбан понижи очакванията. Правителството ще действа по плана си, дори ако референдумът е невалиден, каза той пред репортери. По-специално, той изказа намерението си да се изправи още по-решително пред всички органи в Брюксел по темата за квотното разпределение.

По-рано през деня председателят на крайнодясната партия Йоббик Габор Вона каза, че ако референдумът бъде признат за несъстоял се, ще излезе, че страната просто е похарчила 10 милиарда форинта (около 36 милиона долара) за "проучване на общественото мнение". Според Вона в този случай Унгария няма да може да се откаже от квотите на ЕС за прием на бежанци и референдумът ще се превърне в "коз в ръцете на Брюксел" . Затова ще е по-добре премиерът да подаде оставка, смята лидерът на Йоббик.

  Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

42
rate up comment 32 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
http://***.focus-news.net/opinion/2016/10/03/40151/georgi-markov-2017-shte-e-godinata-na-promyanata-v-evropa-edin-sled-drug-shte-padnat-lideri-i-evropeyskite-grazhdani-shte-izlyazat-na-ulitsata.htmlГеорги Марков: 2017 ще е годината на промяната в Европа, един след друг ще паднат лидери и европейските граждани ще излязат на улицата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 33 rate down comment 1
khao
преди 7 години
висш популизъм, два нямащи нищо общо един с друг въпроси се прави анализ на краяния резултат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 34 rate down comment 0
khao
преди 7 години
но е подкрепено на парламентарни избори, които са с най-голяма тежест от всички изботи в които участваме. Следователно то е следствие на цивилизован избор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 38 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
Следвайки твоята логика, членството на България в европейския съюз не е легитимно, защото то е подкрепено от точно 0% от българския народ на референдум. Да се твърди, че това членство е "цивилизационен избор" е меко казано скандално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 36 rate down comment 10
MZ/X
преди 7 години
легитимна, легитимно, мн. легитимни, прил.1. Който е законен, узаконен. Легитимна власт. Легитимни средства.2. Който е избран по съответния законен начин, с мнозинство от гласове. Легитимен председател на партия. Легитимна комисия.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------Според закона този референдум не е легитим, защото не е изпълнил минималните изисквания на закона. Политически може да се позоваваш на него, но легитимацията му е доста слаба, след като 62% от имащите право на глас не са го подкрепили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 46 rate down comment 5
SimeonAtanasov
преди 7 години
Е, бива и бива неграмотност...Референдумът съвсем не е нелегитимен. Просто резултатът не е юридически обвързващ и задължителен за правителството. Но категоричното НЕ, дори и при 40-45 % избирателна активност, е огромен политически дивидент и аргумент против приема на мигранти и бежанци и Орбан ще използва това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 44 rate down comment 4
vzhekoff
преди 7 години
От унгарското правителство приветстваха факта, че повече от 3 млн. гласоподаватели са гласували с "Не". Те са повече от гласувалите за членство в Европейския съюз на допитването през 2003 година, се припомня още. Това се казва в съобщение в "Туитър".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 58 rate down comment 2
крас
преди 7 години
С този начин на пресъздаване на избора в Унгария оставам с впетлението, че живея в една държава в която ме правляват хора които са нелегитимно избрани!!Как да възприема , че ни управляват легитимно представените от суверена депутати когато те са не повече от 40 % от имащите право на глас!Да не говорим за УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ, която е с 12% представителност, за подгласящата я БСП която е с 9% представителност.ИЗХОЖДАЙКИ ОТ СТАТИЯТА НЕЩАТА У НАС СА ТРАГИЧНИ!МИСЛЯ, ЧЕ СЛУЧВАЩОТО СЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ ДЪЛЖИ НА ФАКТА, ЧЕ ПАРТИИТЕ ОТДАВНА СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В ХОЛДИНГИ С ПРИКАЧЕНИ КЪМ ТЯХ ДЪЩЕРНИ ДРУЖЕСТВА РАЗПРЕДЕЛЯЩИ ДЪРЖАВНАТА БАНИЦА.ПАРТИИТЕ НИ НЯМАТ НИКАКВА ПРЕДСТАВЕТИЛНОСТ НА ОТДЕЛНИТЕ СЛОЕВЕ НА ОБЩЕСТВОТО!В ТЯХ СОЦИАЛНИЯТ ЕЛЕМЕНТ Е ПОДМЕНЕН С ЧИСТО ПРАГМАТИЧНИ ПОВЕДЕНИЯ ЗАДОВОЛЯВАЩИ ТЕСЕН КРЪГ ОТ ПРЕЯЖДАЩИ С НАРОДНИТЕ БЛАГИНИ *** И ВРЕДИТЕЛИ!НЕ ОЧАКВАМ ПРОМЯНА НИТО В ПАРТИЙНОТО СТРОИТЕЛСТВО, НИТО В ПОВЕДЕНИЕТО НА ЕЛЕКТОРАТА, КОЙТО Е ОСЪЗНАЛ БЕЗМИСЛИЕТО НА ИЗБОРА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 49 rate down comment 3
Etihad
преди 7 години
Лягай си Бойчо, че утре си на работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 45 rate down comment 21
Boicho Popov
преди 7 години
Нищо манипулативно няма. Повечето медии слагат в заглавието си дори "шамар" вместо провал. А е провал, защото самият той преди вота го определи като такъв. И последно - според кого е важно гласовете против квотите да са повече от гласовете за тях? Питам, защото според унгарската конституция това не е важно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още