IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан се провали с референдума за мигрантите*

В допитването са участвали под 50% от гласоподавателите, което го прави невалидно

20:30 | 02.10.16 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Унгарският референдум за спорните квоти на Европейския съюз за преразпределянето на бежанците е невалиден. В гласуването са взели участие едва 45% от имащите  право на глас вместо нужните за валидност поне 50%, предаде Ройтерс, позовавайки се на вицепрезидента на управляващата партия Фидез Гергели Гуляс. Според Гуляс повече от 95% от подадените гласове са били с отговор "не".

Според последни към 23 часа актуални данни на избирателната комисия на Унгария валидните бюлетини са едва 3,289 млн, или 39,90%. От тях с "Не" са гласували 98,30% от подалите вота си граждани.  

От седмици референдумът и теми като престъпността сред чужденците и тероризмът, който кабинетът обвързваше с тях, бяха водещи в медиите. Правителството задейства безпрецедентна кампания за мобилизиране на гласоподавателите и вот с „Не“. Ето защо резултатът се счита за провал и на премиера на страната Виктор Орбан, по чиято идея и настояване бе свикано гласуването. Противниците му призоваваха масово да не се излиза до урните.

Днес близо 8,3 милиона унгарски граждани бяха призовани да кажат дали са съгласни Брюксел да определя колко кандидати за убежище трябва да приеме страната. Очакваше се лагерът на противниците на квотите, който ще гласува с "Не", да има голям превес, но както се оказа сега, избирателната активност не надмина 50 на сто, за да бъде референдумът валиден. 

Референдумът бе иницииран от дясно-консервативното правителство на премиера Виктор Орбан. След месеци на изпълнена с ксенофобски полутонове кампания, независимо от валидността, се очакваше ясно изказван отговор „Не“.

След като гласува в своя район в Будапеща, Орбан понижи очакванията. Правителството ще действа по плана си, дори ако референдумът е невалиден, каза той пред репортери. По-специално, той изказа намерението си да се изправи още по-решително пред всички органи в Брюксел по темата за квотното разпределение.

По-рано през деня председателят на крайнодясната партия Йоббик Габор Вона каза, че ако референдумът бъде признат за несъстоял се, ще излезе, че страната просто е похарчила 10 милиарда форинта (около 36 милиона долара) за "проучване на общественото мнение". Според Вона в този случай Унгария няма да може да се откаже от квотите на ЕС за прием на бежанци и референдумът ще се превърне в "коз в ръцете на Брюксел" . Затова ще е по-добре премиерът да подаде оставка, смята лидерът на Йоббик.

  Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 47 rate down comment 11
fri
преди 7 години
защо лъжете? - 95% са гласували против квотите!investor, все по-гадни ставате в манипулациите и лъжите си, че ми е противно вече да ви чета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 54 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
Педерасцизъм те тва са видели те, оше малко Чайките и ордите от Масква кат поемат руля, Запада да се опраа, те не тачат правата на човека и на педдалите. Всякаква брадата и педдалска *** ше бъде изметена, в това не се и съмявам. Нема тука неккав некролог Соррос да ми разбирва континента и без тва му останаха 2 Петъка да напрай некой лев да плати горе на портите за некой лъскав казан ..... Аз се чуда тея животни кат Европуделите и Сорроса хуманоиди ли са въобще или некви подобия на създания .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 52 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 7 години
Ич не е загнил капитализма... хахаха... Само дето е на командно дишане от доциалните правителства... Да ви се рем и на капитализма и на долара и на сичко! Ако не беха социалистическите пунтифликации на неолиберализма, досега щехте отдавна да сте се цунали с чичко Глад... по серковци... Виждал си ти капитализъм само по талавизоро... хихи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 49 rate down comment 9
mathematician
преди 7 години
Те и за капитализма разправяха, че загнивал, ама на още не е загнил. И за долара, че ще пада, ама още не е паднал. И за нефта, че свършвал и само нагоре ще върви, ама пак не познаха.Ако си забелязал бежанците даже не искат в Гърция да седят. Източна Европа я разглеждат като досадни транзитни държави. Така че като наводнят Германия и Швеция онея ще се усетят по някое време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 52 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
Така е - повечето са били или за тъби, или на опашка за айфон 7 - така сте вие - децата на дъгата... емзетки, моторетки, математици, гимнастици, люсиенчета, жулиенчета, стоянчета, бегеманчета, филантропи, търнокопи... все евроатлантическа гмеж... Хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 38 rate down comment 10
MZ/X
преди 7 години
Нищо не се кефя, просто коментирах фактите и уточних данните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 37 rate down comment 12
MZ/X
преди 7 години
Абсолютно същото написах и аз, но уточних, че 98% не на 45%, а на 39%, защото е имало много невалидни гласове. Малко повече от 1/3 от всички избиратели в Унгария са подкрепили Орбан. Останалите или не са гласували или са гласували невалидно или са гласували с да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 34 rate down comment 8
scott
преди 7 години
сега ше видат унгарците кон боб еде ли....имаха шанс, но направиха кат нас. референдум-белене-нувалиден ииииии ПЛАЩАЙ СИЧКИТЕ СИ ПАРИ НА ИЗНУДВАЧИ ЗА ТОЗ ДЕТ ДУХА!Опозициес в унгариа - да бъде линчувана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 38 rate down comment 15
MZ/X
преди 7 години
Прочети малко за унгарската избирателна система и ще разбереш как с 35% подкрепа може да постигнеш 2/3 от депутатските места. Орбан много умело използва това, че опозицията му е разделена и въведе да няма втори тур при мажоритарните избори. Ако кандидат депутат от неговата партия получи 35%, а кандидатите на опозицията получат 33% и 28%, партията на Виктор Орбан получава мандата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 46 rate down comment 3
mathematician
преди 7 години
Идеята не рефендума беше да може Орбан да каже на ЕС - "Направихме референдум, народът го отхвърли. Дайте да променим политиката спрямо бежанците". Е сега няма да може да го каже толкова гръмогласно. Ама референдума няма и да му попречи.Отделно останалите 55% дето не са гласували да не мислите, че си умират от любов към бежанците и ги искат. Няма такова нещо. Те също не ги искат, но не ги смятат за проблем на този етап. Просто смятат, че има много по-належащи проблеми за решаване в Унгария и затова не са отишли да гласуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още