IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан се провали с референдума за мигрантите*

В допитването са участвали под 50% от гласоподавателите, което го прави невалидно

20:30 | 02.10.16 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Унгарският референдум за спорните квоти на Европейския съюз за преразпределянето на бежанците е невалиден. В гласуването са взели участие едва 45% от имащите  право на глас вместо нужните за валидност поне 50%, предаде Ройтерс, позовавайки се на вицепрезидента на управляващата партия Фидез Гергели Гуляс. Според Гуляс повече от 95% от подадените гласове са били с отговор "не".

Според последни към 23 часа актуални данни на избирателната комисия на Унгария валидните бюлетини са едва 3,289 млн, или 39,90%. От тях с "Не" са гласували 98,30% от подалите вота си граждани.  

От седмици референдумът и теми като престъпността сред чужденците и тероризмът, който кабинетът обвързваше с тях, бяха водещи в медиите. Правителството задейства безпрецедентна кампания за мобилизиране на гласоподавателите и вот с „Не“. Ето защо резултатът се счита за провал и на премиера на страната Виктор Орбан, по чиято идея и настояване бе свикано гласуването. Противниците му призоваваха масово да не се излиза до урните.

Днес близо 8,3 милиона унгарски граждани бяха призовани да кажат дали са съгласни Брюксел да определя колко кандидати за убежище трябва да приеме страната. Очакваше се лагерът на противниците на квотите, който ще гласува с "Не", да има голям превес, но както се оказа сега, избирателната активност не надмина 50 на сто, за да бъде референдумът валиден. 

Референдумът бе иницииран от дясно-консервативното правителство на премиера Виктор Орбан. След месеци на изпълнена с ксенофобски полутонове кампания, независимо от валидността, се очакваше ясно изказван отговор „Не“.

След като гласува в своя район в Будапеща, Орбан понижи очакванията. Правителството ще действа по плана си, дори ако референдумът е невалиден, каза той пред репортери. По-специално, той изказа намерението си да се изправи още по-решително пред всички органи в Брюксел по темата за квотното разпределение.

По-рано през деня председателят на крайнодясната партия Йоббик Габор Вона каза, че ако референдумът бъде признат за несъстоял се, ще излезе, че страната просто е похарчила 10 милиарда форинта (около 36 милиона долара) за "проучване на общественото мнение". Според Вона в този случай Унгария няма да може да се откаже от квотите на ЕС за прием на бежанци и референдумът ще се превърне в "коз в ръцете на Брюксел" . Затова ще е по-добре премиерът да подаде оставка, смята лидерът на Йоббик.

  Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 73 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 7 години
Европа не отива в киреча, защото от небето са паднали Меркел, Шмъркел и Изперкел, Шулц, Мулц, Оланд, Рахой, ***, Плювналиев, Туск, Муск и прочее безполови главоноги, а защото стадото преживни, което ги е избрало, е значинелно по-многобройно от мислещите, интелигентни хора! Евроатлантическият либералпедерастизъм е като последния стадий на онкологично заболяване - имунната система е компромитирана и здравите клетки са в малцинство! Прогнозата за развитието на заболяването е крайно неблагоприятна!Резултатът от референдума в Унгария показва, че европейците вече са изчезващ вид, а Орбан и поддръжниците му са от последните защитници на обсадената крепост. Четете историята - тя винаги се повтаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 56 rate down comment 8
hagan
преди 7 години
арабин лиси какъв си че се кефиш че тези добри хора ще залеят европа-ти нямаш ли жена майка дате страх-или се надяваш теб да те забележат 10 млади авганистанеца невиждали жена от 6 месеца и картинка на сърничка се възбуждат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 48 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
Мотовилка отдавна не съм ти гледал простотиите от как беше със златото. Са пак нещо ми философстваш, но твойта манерка толкова си и може Hungary referendum: 98 per cent of voters say 'no' to EU migrant quotas http://***.telegraph.co.uk/news/2016/10/02/hungary-votes-no-to-migrant-quotas-polls-suggest---but-what-does/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 39 rate down comment 16
MZ/X
преди 7 години
Причината да не отидат хората да гласуват на референдума е призивът на опозицията за бойкот или гласуване невалидно.Самият Орбан преди изборите обяви, че за него успех ще е ако референдумът е валиден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 57 rate down comment 9
vzhekoff
преди 7 години
"Феновете" на Орбан били 1/3 ? Това твърдение не е сериозно. Има ли друг лидер на държава в ЕС, който да е 3-ти мандат, да има такова безпрецедентно мнозинство и да се радва на такова одобрение и популярност сред народа си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 43 rate down comment 2
hagan
преди 7 години
затова трябва да има активна регистрация за референдумитемежду другото орбан си го вкара малко сам защото даде 1 мл паспорта на външни унгарци-които за съжаление не са гласували и са свалили избирателната активност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 39 rate down comment 22
MZ/X
преди 7 години
Според най-новите данни над 10% са гласували невалидно (среден пръст или нещо подобно), а 2-3% са глували с да. Валидните гласове не са 45%, а са под 39%, което прави референдумът напълно невалиден.Около 1/3 от унгарското население или горе долу колкото са феновете на Виктор Орбан са гласували срещу приемане на бежанци в Унгария.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 63 rate down comment 8
vzhekoff
преди 7 години
Здравейте ! Още преди референдума прогнозите сочеха подобен резултат (показваха 90%). Дали това е причина да не се явят 50%+1 гласоподаватели - вероятно. Не може да наричате това провал. Когато при 45% 90-95% са на едно мнение, дали има значение, че не са се явили още 10% ? Унгария поне е една от най-демократичните страни в ЕС. Не се пречупиха при комунизма, и сега няма да се пречупят. Дайте да ги уважаваме !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 43 rate down comment 12
Boicho Popov
преди 7 години
Здравейте, при първоначалното съставяне на статията нямаше данни за тези резултати. Те са дописани в актуализираната версия на материала. Въпреки това референдумът остава нелегитимен. Поздрави и лека вечер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 61 rate down comment 9
vzhekoff
преди 7 години
Според екзит-пола 95% са казали НЕ на емигрантите ! Това дали е провал ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още