IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан се провали с референдума за мигрантите*

В допитването са участвали под 50% от гласоподавателите, което го прави невалидно

20:30 | 02.10.16 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Унгарският референдум за спорните квоти на Европейския съюз за преразпределянето на бежанците е невалиден. В гласуването са взели участие едва 45% от имащите  право на глас вместо нужните за валидност поне 50%, предаде Ройтерс, позовавайки се на вицепрезидента на управляващата партия Фидез Гергели Гуляс. Според Гуляс повече от 95% от подадените гласове са били с отговор "не".

Според последни към 23 часа актуални данни на избирателната комисия на Унгария валидните бюлетини са едва 3,289 млн, или 39,90%. От тях с "Не" са гласували 98,30% от подалите вота си граждани.  

От седмици референдумът и теми като престъпността сред чужденците и тероризмът, който кабинетът обвързваше с тях, бяха водещи в медиите. Правителството задейства безпрецедентна кампания за мобилизиране на гласоподавателите и вот с „Не“. Ето защо резултатът се счита за провал и на премиера на страната Виктор Орбан, по чиято идея и настояване бе свикано гласуването. Противниците му призоваваха масово да не се излиза до урните.

Днес близо 8,3 милиона унгарски граждани бяха призовани да кажат дали са съгласни Брюксел да определя колко кандидати за убежище трябва да приеме страната. Очакваше се лагерът на противниците на квотите, който ще гласува с "Не", да има голям превес, но както се оказа сега, избирателната активност не надмина 50 на сто, за да бъде референдумът валиден. 

Референдумът бе иницииран от дясно-консервативното правителство на премиера Виктор Орбан. След месеци на изпълнена с ксенофобски полутонове кампания, независимо от валидността, се очакваше ясно изказван отговор „Не“.

След като гласува в своя район в Будапеща, Орбан понижи очакванията. Правителството ще действа по плана си, дори ако референдумът е невалиден, каза той пред репортери. По-специално, той изказа намерението си да се изправи още по-решително пред всички органи в Брюксел по темата за квотното разпределение.

По-рано през деня председателят на крайнодясната партия Йоббик Габор Вона каза, че ако референдумът бъде признат за несъстоял се, ще излезе, че страната просто е похарчила 10 милиарда форинта (около 36 милиона долара) за "проучване на общественото мнение". Според Вона в този случай Унгария няма да може да се откаже от квотите на ЕС за прием на бежанци и референдумът ще се превърне в "коз в ръцете на Брюксел" . Затова ще е по-добре премиерът да подаде оставка, смята лидерът на Йоббик.

  Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

32
rate up comment 52 rate down comment 11
fri
преди 7 години
Бойчо, заглавието ви е манипулативнозащото важното е гласовете против квотите да са повече от гласовете за тях.а против са над 95%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 53 rate down comment 2
comet
преди 7 години
При 42.6% избирателната активност, 98,23 % от гласоподавателите са отговорили с не, т.е разбирай че в слабостта си опонентите са призовавали да не се участва!http://***.blitz.bg/news/article/450018... което е добре позната тактика на западните съветниците на нашите герои на прехода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 34 rate down comment 4
scott
преди 7 години
ДОРАСЛИ СА!Побеждават биомасата ДНЕС И СЕГА! Могат да си прават с нея квот си поискат като ги залъгват с близкото или далечно светло бъдеще. КОЙТО ПОБЕЖДАВА ДНЕС: ЗИМА ВЕРНИТЕ ЗА НЕГО РЕШЕНИЯ! Начи могът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 41 rate down comment 4
mathematician
преди 7 години
А на Запад от Австрия според теб дорасли ли са да вземат сами решения?:) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 61 rate down comment 1
comet
преди 7 години
Чета тука хора дето не заят как се разпалва огън. Значи ето как се прави: Събират се и натрупват клони от умрели (не живи) дървета (оскотял електорат, колкото по-изсъхнали и тънки, толкова по-добре); Най-вътре се сагат хартии и сухи кочаки от царевица (разбирай млади и красиви реформаторчета). После взимаш с една лопатка съвсем малко жар от съседния горящ огън (дори 1 % е достатъчен, джихадисти от близкия изток) и слагаш жарта непосредствено до сухите хартии/кочаки (умните и красиви реформаторчета). После взимаш един капак и правиш вятър (банково-политико-медиен). Накрая се грееш като гледаш как огънят се разгаря и започва да изсушава живите треви, храсти и дървета наоколо. ... Абе проста работа ама не всекиму е дадено да може да вдене преди да бъде изпечен, а често и по време на печенето дори. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 35 rate down comment 2
scott
преди 7 години
*** верно ли тва?виж у швейцариа кво става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 41 rate down comment 7
Boicho Popov
преди 7 години
A вие колко смятате, че са гласували против квотите. Ние цитираме думи на политик, цитирани от агенция. Позоваваме се на източници. Ето Ви данни на официалния орган в случая - http://***.nvi.hu/en/ref2016/481/481_0_index.html Засега 98,30 %са гласували с не. Извинения не Ви искам! Хубава вечер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 36 rate down comment 6
fri
преди 7 години
То нито един референдум няма правна сила, така че може да го наречете провалил се!мама-ми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 38 rate down comment 3
scott
преди 7 години
не лъжат бе!просто има много гъбари и не покрива изискването за минимален бой на гласували, за да е валиден. баш кат у бг. станишката направи референдум кат партийно меропрятие. тея - същите. сега да си понесът кръста и беж. лижиподметките на меркел и питай за още черни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 37 rate down comment 12
Vesko94
преди 7 години
Подобни резултати показват защо в териториите на изток от Австрия Европа не е същата. Недорасли да взимат сами решенията, които пряко ги касаят. Жалко за унгарците! Покрай крясъците около мигрантите можеха да си издействат определени позиции в Европа. Сега всички козове в Брюксел. А на Орбан му предстоят не особено леки времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още