IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България губи милиарди за инфраструктурни проекти за следващия период?

КС отмени правилото строежът на големите проекти да започва преди края на процедурата за отчуждаване

12:20 | 03.08.13 г.
България губи милиарди за инфраструктурни проекти за следващия период?

Конституционният съд отмени законодателни промени отпреди няколко години, които предвиждат строителството на големи инфраструктурни проекти да започва преди края на процедурата по отчуждаване на собствеността на имотите.

Процедурата по отчуждаване на имотите, през които преминават важни инфраструктурни проекти – магистрали, газопроводи и други, понякога са затруднени от многото собственици на парцелите, коментира регионалният министър Десислава Терзиева, цитирана от БНТ.

Според нея отмяната на законодателството в тази точка е справедливо, но ще забави изпълнението на проектите и застрашава около 2,5 млрд. евро от европейските фондове, отделени за пътно строителство.

Затова Терзиева е възложила на юристите на министерството през август и септември да напишат предложения за поправки в законодателството. Целта е да се облекчи и ускорят процедурите по отчуждаване и обезщетение на собствениците на земите, където ще се строи нова инфраструктура и пътища.

Пред БНТ бившият премиер Бойко Борисов изрази силно безпокойство от създалата се ситуация. Бившият регионален министър Лиляна Павлова обяви, че ГЕРБ ще направи свои предложения и ще подкрепи всяка законодателна инициатива на управляващите, която може да реши проблема.

От АПИ успокоиха, че пътните проекти, които се изпълняват с европари по програмите 2007-2013г. нямат този проблем.

"Отчуждителните процедури по отношение на инфраструктурните обекти, които ще се изграждат към настоящия момент, визирам например АМ "Струма" ЛОТ 2 (Дупница-Благоевград) са приключили, така че не виждам заплаха за строителството", заяви председателят на АПИ Лазар Лазаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още