IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на май 2017 г. ще бъдат изплатени всички директни субсидии, обеща МЗХ

Има график за плащанията, заяви зам.-министър Свилен Костов

17:09 | 01.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

До края на май 2017 г. ще бъдат изплатени средствата по всички схеми по директните плащания. Това съобщи в Пловдив зам.-министърът на земеделието Свилен Костов на дискусия за зърнопроизводството по повод 10 години от създаването на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Свилен Костов поясни, че има изготвен график, съобразен с натовареността на Държавен фонд „Земеделие“, информира пресцентърът на агроминистерството.

„В рамките на декември 2016 г. ще  бъдат изплатени средствата на близо 50 хил. бенефициенти  по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП).  Плащанията ще бъдат по одобрената  индикативна ставка от 19.50 лева“, уточни той за субсидиите за нивите, по които проверките са приключили. 

По думите му проверките продължават в областите Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Пазарджик, Пловдив, София-област и Перник . „За тези заявления оторизацията ще бъде направена през януари следващата година. За кандидатите с над 150 хил. евро субсидия по базовото плащане се предвижда оторизацията да бъде направена през май“, каза още той.

По мерките за необлагодетелстваните райони средствата ще бъдат изплатени през януари 2017 г. с доплащане в последните 10 дни на април 2017 г., а плащанията по „Натура“ са планирани за средата на март.

Плащанията за плодове и зеленчуци също ще са в този период, а за протеинови култури ще бъдат в последните 10 дни на март. 

Преразпределителното плащане ще е в средата на април 2017 г., а  зелените директни плащания са планирани за последните 10 дни на април.

Държавен фонд „Земеделие“ няма да спира работата по оторизациите, с изключение на февруари, когато Фондът ще е натоварен с подготовката на кампанията за директни плащания през 2017 г., каза още Костов.

Над 12% от общия бюджет на Програмата за развитите на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. е договорен и се изпълнява, каза на форума зам.-министърът на земеделието Васил Грудев. Той подчерта,  че към момента 34% от бюджета на Програмата вече е предоставен като възможност за сключване на договори. 

От средата на следващата година земеделските производители ще могат да подават електронно заявленията си при кандидатстване за финансиране по ПРСР. Това вече е възможно по някои от мерките.

Междувременно активисти на природозащитната организация „Грийнпийс“ от няколко държави протестираха в Пловдив срещу използването на пестициди с вредно въздействие върху пчелите. Акцията беше точно пред входа на Гранд Хотел „Пловдив“, където се провежда форумът на зърнопроизводителите.

Природозащитната организация съобщи, че намаляването на популациите на пчелите и другите опрашители може да има сериозни последици върху селското стопанство и храните.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още