IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорени са 920 млн. лева по ОП „Конкурентоспособност“

До момента по програмата са изплатени 86 процента от всички постъпили искания за плащания на фирмите, твърди икономическият министър Трайчо Трайков

15:44 | 21.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Договорени са 920 млн. лева по ОП „Конкурентоспособност“

По оперативна програма "Конкурентоспособност" досега са договорени 920 млн. лева, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА. Посочената сума представлява над една трета от ресурса на програмата.

Трайков добави, че до момента по ОП „Конкурентоспособност“ са платени 86 процента от всички постъпили искания за плащания на фирмите по изпълнени проекти. 

По думите на икономическия министър през следващите два месеца ще бъдат отворени всички схеми за кандидатстване с проекти по програмата, която, за разлика от останалите оперативни програми, е предназначена изцяло за подпомагане на бизнеса. Трайков съобщи, че през 2012 г. се предвижда да бъдат договорени по-голямата част от средствата по програмата.

А днес стартира набиранете на проекти по порцедурата „зелена индустрия“ по ОП „Конкурентоспособност“, с общ ресурс 40 млн. евро.
.
По тази процедура ще се финансират проекти за производство на изделия, подлежащи на рециклиране, по-ефективно използване на отпадъчните продукти и намаляване на енергоемкостта на големите предприятия в страната.

Към началото на октомври по ОП „Конкурентоспособност“ има действащи около 900 договора с малки и средни предприятия на обща стойност над 330 млн. лв. Близо половината от тези договори са в напреднал етап на изпълнение.

Това означава, че близо две трети от цитираните от министър Трайков средства като договорени, всъщност попадат в трите вече обявени фонда за управление на средства по програмата. От следващата година фондовете ще отпускат главно преференциални кредити по европроекти на фирми и на практика сега не са договорени с бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още