IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изплатени са само 15% от средствата по оперативните програми

Близо една трета от малките фирми с одобрени проекти по ОП „Конкурентоспособност“ са се отказали от реализирането им

18:02 | 05.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Изплатени са само 15% от средствата по оперативните програми

Към края на септември на бенефициентите (фирми, общини и институции) по седемте оперативни програми е изплатен 15% от общия ресурс на програмите. Това съобщи зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева по време на икономическа конференция днес.

Тя посочи, че досега са договорени 56% от средствата, а от Европейската комисия (ЕК) са сертифицирани само 9% от тях. По думите й това е „не лош резултат“.

Пенчева допълни, че „в страната ни има финансова стабилност и не се предвижда сключване на споразумение с МВФ“.

По оперативна програма (ОП) „Конкурентоспособност“ са били сключени близо 1200 договора с малки и средни фирми на обща стойност 470 млн. лева, съобщиха от ръководството на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (МСП).

В последствие обаче близо една трета от фирмите са се отказали от изпълнението на одобрените проекти на обща стойност 123 млн. лв., основно защото до 1 година от сключването на договора не са намерили средства за стартирането му. Причина за отказа от реализирането на европроекти е и преориентирането на някои фирми към друг вид бизнес заради кризата.   

В резултат, към момента по ОП „Конкурентоспособност“ има действащи около 900 договора с МСП на обща стойност над 330 млн. лв. Близо половината от тези договори са в напреднал етап на изпълнение, показват данни на агенцията.

До края на годината на основата на заявки от бенефициенти ще бъдат изплатени още 30 млн. лева, казаха от Агенцията за насърчаване на МСП. Очакванията на агенцията са към края на следващата година изплатените средства да са в пъти повече от плащанията през тази година, тъй като много европроекти ще приключат с реализацията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Jores
преди 12 години
Направо чудесно върви усвояването!Подаден проект началто на март и срок за оценка три месеца все още не е оценен!Е как няма да се отрказваме? То оценката бавят, какво ли остава за плащанията...Конкурентноспособност - смях, вече не ми е и тъжно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още