IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд на ЕИБ ще управлява 200 млн. евро по ОП "Конкурентноспособност"

Подписани са договори по ОП „Конкурентноспособност“ за проекти на Изпълнителната агенция за насърчаване на МСП на стойност 22 млн. евро и на БАИ за 37 млн. евро

17:36 | 25.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фонд на ЕИБ ще управлява 200 млн. евро по ОП "Конкурентноспособност"

Общо 200 млн. евро от средствата по оперативна програма (ОП) „Конкурентноспособност“ през последните дни бяха прехвърлени в холдингов фонд, който се управлява от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщи днес на пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. От цялата сума 170 млн. евро са средства от европейските фондове, а 30 млн. евро – национално съфинансиране.

Въпросният фонд ще отпуска средства на бенифициенти, които са инвестиционни фондове, работещи в направленията: отпускане гаранции на фирми; микрокредитиране на малки и средни предприятия (МСП); рисково инвестиране на фирми.

Отпускането на средствата на практика няма да стане скоро, защото още не са изработени регламентите за отпускането и практическото им усвояване, което, по думите на министъра, ще стане до края на годината. Въпреки това Трайков нарече „усвоени“ по ОП „Конкурентноспособност“ посочените 200 млн. евро, без те да са стигнали до крайните бенифициенти, което всъщност е предназначението им.

Министърът информира, че през последните дни е подписал договори по ОП „Конкурентноспособност“ за проекти на Изпълнителната агенция за насърчаване на МСП на стойност 22 млн. евро и на Българската агенция за инвестиции (БАИ) на стойност от 37 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още