IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОП "Наука" ще помага на образованието през следващия програмен период

Финансовият министър разкритикува разпределението на европейските средства през 2007 – 2013 година

12:15 | 09.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОП "Наука" ще помага на образованието през следващия програмен период

След като финансовият министър Симеон Дянков разкритикува по-рано днес (9 януари) в ефира на „Нова телевизия“ разпределението на европейските средства през настоящия програмен период, правителството одобри идеята за създаване на нова оперативна програма в областта на образованието и науката.

На днешното заседание на правителството е прието да бъдат разработвани мерки за подобряване на образованието и за интелигентен растеж, съобщи БТА. Водещото ведомство по нея е Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН).

Концепцията за новата оперативна програма беше изготвена през есента на 2012 година. Тя залага на пет приоритетни оси, които да подкрепят научните изследвания, ученето през целия живот и подобряването на образователната инфраструктура. 

Решение относно новата оперативна програма не беше взето през 2012 година, заради течащите с Европейската комисия преговори по темата. 

„Всички обявяваме образованието, науката, иновациите за приоритет, но парите за европейските програми не са в тази сфера“, обясни премиерът Бойко Борисов по време на заседанието.

Тезата беше коментирана по-рано и от Дянков, според когото„ние изпълняваме заложеното през 2007 година и по тази причина голяма част от европейските средства отиват за изграждане на инфраструктура и за селско стопанство“.

„Българската наука от 20 години не е получавала такава подкрепа“, смята пък председателят на Българската академия на науките (БАН). Той припомни, че европейската програма „Европа 2020“ залага именно на иновациите за развитие на икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още