IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата дава на прокурор три общини за нарушения във финансовите отчети

Институцията отказа да завери отчета и на Техническия университет в София

14:45 | 16.10.12 г.
Сметната палата дава на прокурор три общини за нарушения във финансовите отчети

Сметната палата дава на прокурор финансовите отчети на три общини – Смолян, Генерал Тошево и Монтана, тъй като администрациите са показали разходни документи с фирми, които нямат регистрация в Търговския регистър и нямат Булстат.

Институцията представи на специална пресконференция данните от одитите през миналата година, пише БТА.

Отказ за заверка на финансовия отчет е получил и Техническия университет в София. Учебното заведение е с неправилно заприходени активи за 26 сгради и два апартамента, както и за земи, чиято стойност е над 400 хил. лева.

Проверката е показала още, че университетът е купил брониран автомобил, който е бракувал само година по-късно.

Като цяло обаче резултатите от одитите на Сметната палата показват, че намаляват нарушенията в областта на обществените поръчки, но пък в същото време продължава негативната практика за многобройни корекции по бюджетите на публичните организации.

Друга нередност в общините е отчитането на дължимите данъци, мита и такси само на касова основа. Това създава възможност за манипулиране на финансовата информация в отчетите на организациите.

В някои общини събирането на големи суми като такса за битови отпадъци е много разпространен начин за харчене на пари не по предназначение, предупредиха одиторите. Вместо за почистване и извозване на отпадъците парите в някои общини се използват за други дейности.

Ето и какви са другите по-често срещани нарушения, отбелязани в отчета

В много общини има имоти, които не са в добро състояние. Става въпрос за постройки, които са държавна или общинска собственост. Към тях няма интерес за отдаване под наем, заради лошото състояние, отчетоха от палатата.

Констатирани са и случаи, когато при липса на достатъчно средства не се прави застраховка на имотите, което пък излага на риск държавното и общинското имущество, предупреждават от институцията.

От Сметната палата наблюдават още и тенденция към ликвидирането на общински предприятия, регистрирани през 90-те години. Те се издържат от бюджета на общината и така увеличават разходите по бюджетите и числеността на персонала.

След проверките на одиторите са извършени корекции на стойност стотици милиони левове, съобщи още на пресконференцията председателят на Сметната палата Валери Димитров. Той обаче поясни, че в тези случаи не става въпрос за кражби, а за неправилно отчетени активи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още