IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският Lexmark преминава в китайски ръце

Консорциум, воден от китайската технологична фирма Apex, купува производителя на принтери за 3,6 млрд. долара

09:15 | 20.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американският Lexmark преминава в китайски ръце

Китайски консорциум, ръководен от китайската технологична компания Apex, придобива американския производител на принтери Lexmark за 3,6 млрд. долара, съобщи Ройтерс, позовавайки се на съобщение на компанията. Пазарната капитализация на базирания в Лесингтън, Кентъки, производител, възлиза на около 2 млрд. долара. 

Lexmark започна да търси стратегически алтернативи за бизнеса си с помощта на Goldman Sachs & Co, Ernst & Young и кантората Wachtell, Lipton, Rosen & Katz. Освен запазване на сегашните структури и продажба на цялата компания имаше вариант и за отделна продажба на поделенията за хардуер и софтуер.  

По-рано за възможни купувачи на Lexmark се спрягаха имената на Konica Minolta, Ricoh, Lenovo и HP.

Очаква се сделката да се осъществи през втората половина на 2016 г, но трябва да бъде одобрена от американските антикартелни органи. Сделките за сливания и придобивания в Съединените щати са обект на контрол от страна на Комисията по чуждестранните инвестиции в САЩ (CFIUS). При осъществявани от чуждестранни инвеститори сделки обаче тази комисия следи особено изкъсо аспекта със свързаните със сигурността технологии.

Пазарът прие новината за трансакцията позитивно. Акциите на Lexmark се изстреляха с 12% в следборсовата сесия. Подобно на други производители на принтери и Lexmark страда от факта, че заради стремежа си за свиване на разходите корпоративните клиенти се въздържат от поръчки, а частните клиенти предпочитат да вложат спестяванията си в смартфони и таблети, коментира Ройтерс. 

Lexmark и преди се бе предложила за продажба, но тогава не намери задоволителни предложения.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още